View Single Post
Eski 12-05-2008, 10:58   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Selahattin Yılmaz

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?
Kardeşim bu forumda yazıyordu (Sebahattin) onun tavsiyesiyle üye oldum.

Burada neler öğrendiniz?

Mesleğimi yeniden öğrendiğim gibi pekiştirdim, yeni şeyler öğrenmemin yegane yolu ve güzel paylaşımların uygun ortamını sunan bir forumu var.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Bu soru konusunda diğer üyelerin görüşünü almak lazım.

Sizi tanıyalım.

10 Yıl Bursa Tarım Meslek Lisesinde meslek dersi öğretmenliği geçmişim var. Halen yine Tarım bakanlığına bağlı bir kuruluşta Ziraat Mühendisi olarak çalışıyorum.

Ayrıca forumdan aldığım heyecanla, bitkiler konusunda eğitimimi internet, üye olduğum tarım siteleri ve agaclar.net aracılığıyla devam ettiriyorum. Özel sektörde kendime ait yatırımsal iştigallerim var. Ticari düzeyde ve kendi çapımda geleceğe yönelik taırmsal yatırımlarla öğrendiğim bilgileri pratiğe dökmeye çalşıyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Neredeyse mesaim dışındaki tüm zamanları, ayrıca meslek ve forumdaki kişiliğimiz gereği, bizimle öğretici düzeyde irtibatlar çok oluyor. Bir yandan da hem forumdan, hem de çevremizden bu sorulara yanıt vermeye çalışarak bitkilerle iç içe oluyoruz.

Kurumumda bitki arayan ve bitki seçecek kişi beni bulur.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Zaten böyle bir çalışma sürekli gelişen forumda kendiliğinden ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor yönetimimiz sağolsun, gelişmeleri değerlendiriyor ve ihtiyaçlara cevap veriyor.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Sorulara çok cevap vermeye çalıştığımdan zaten önerilerim sorular yönünde oluyor. Bunun dışında bu sitenin katılımcı ancak bilgiye dayalı bir forum olmasını arzu ediyoruz, boş laftan ziyade, bol bilgi tercihimizdir.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Çoğu zaman hareketli bir insanımdır. Çalışırken tırnaklarım kazınır farkında bile olmam, ta ki iş sonuna kadar. Aslında ilgilendiğim tür derken meslekten olmama rağmen bende bir çok şeyi yeni öğreniyorum, öğrendikçede öğretici oluyorum.

Bu anlamda ilgimi çeken her yeni tür aslında yoğunlaştığım bitkiler oluyor. Yine de Sığla'nın yanına vardığımda onun kokusu, dokusu ve yapısı bambaşka, acer palmatumun yaprakları hiç bir şeye benzemiyor.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

İşyerinde mesaiye yeni gelmiştim forumdan bir arkadaşım forumda ıhlamurun 1000 dane ağırlığını sormuştu; ben de işyerinin önündeki küçük ağaçlardan birisinden toplayıp tartayım dedim. Topladım, tam ineceğim ağacın tepesinde cep telefonum çalıdı, açtım konuşmaya başladım.

O arada müdür bey arabasıyla geldi ağacın az ilerisine arabasını park etti. Arabadan çıkınca sesimi duydu, aradı aradı bulamadı, en sonunda ağacın tepesinde görünce çok şaşırdı. Konuşmamı da kesemedim, pişkinliğe verdim. Adamcağız ne yapıyor bu deli ağacın tepesinde demiştir. Sonra izah ettim tabii nedenini.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Meslekten olduğum için çok fazla değişiklik olmadı ancak doğruyu söylemek gerekirse insanlara yardımcı olabilmenin hazzını yaşıyorum ve bilmediğim şeyleri de onlarla birlikte öğreniyorum.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Bursa toplantılarına katılmadığım olmadı henüz. İstanbul ve Yalova fuar gezisine katıldım. Katılmaya elimizden ve vaktimizden geldiğince devam edeceğim.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Benim kaynaklarım daha ziyade akademik kaynaklar olduğundan pek tavsiye edilecek tarzda değiller. Ancak piyasaya yeni çıkan "Türkiyenin Ağaçları" gibi ağaç ve çiçekleri anlatan kitapları tavsiye ederim.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Okuldan hocam ve eski mesai arkadaşım Ziraat Yüksek Mühendisi Kemal Etik Bey... Bu konuda hassasiyetine hayranım, kulakları çınlasın.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

bahcesel.com üyesiyim aktif bir site, haberleri taze ve sahibi okuldaşım ve meslektaşım ayrıca diğer tarım sitelerine de üyeyim. Ancak sadece ana sayfalarını ve mail gruplarını takip edebiliyorum.

agaclar.net ise, aktif ve canlı bir site. Ziyaretçisi itibariyle yoğun, içerik olarak zengin ve doyurucu.

Ayrıca agaclar.net'te uzman meslektaşlarım var ve onlarla olmak gurur verici. Zira hem mesleğimize hizmet ve hem de ülkemizin ağaçlarına değer veriyoruz.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Bitkilere dair öğrenmek isteğim ne biter, ne de eksilir. Ancak hayatın öğrettiğinden daha fazlasına şartlar her zaman müsade etmeyebiliyor.

Öğrenmenin en iyi yerlerinden birisi www.agaclar.net/forum

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

İnternette geçen vakitlerimin %70'i

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Her paylaşımın, ülkemin doğasında olduğu sürece yine ülkemin doğasına zenginlik kattığını düşünüyorum

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Aktif olarak katılmam gönülden desteklerim. Zira ben bu tür organizasyonlara katılınsa da "arabası temiz dünya pis (arabasını tezmi tutup pisliğini arabasının dışına boşaltanlar), evi temiz dünya pis (Evini temiz tutup evinin dışına kayıtsız kalanlar)" yaklaşımıyla yaşayıp da, sadece duyduğunda ya da çağırıldığında tepki veren insanların varlığını ya da hiç katılmayanları gördükçe "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" atasözümüzle iştigal ediyorum.

Katılmanın gereğine inanmıyorum.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Bu iş öyle yapılmaz, şimdiye kadar işe yaradığını görüp duyanınız var mı? Henüz o mesajı kitlelere ulaştıracak ve kabul ettirecek metodu bulamadı insanoğlu.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Yaygınlaştırılmalı, zira savaş görmemiş neslimiz yok. İnsanlar kendi yiyeceklerini yetiştirebilmeli, çevrelerini yeşillendirmeyi öğrenmeli.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön