View Single Post
Eski 11-05-2008, 19:54   #271
tugo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2007
Şehir: Tuzla/İstanbul
Mesajlar: 389
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eeylems1977 Mesajı Göster
Tüm sayfaları okudum içimde hep bir nilüferim olsa der sonrada bir apartman dairesinde yetiştiremeyeceğimi düşünür olmaz derdim.Başaranları gördüm emeğinize sağlık.Köyümün şirin gölünü kışa dayanıklı nilüferler ile güzelleştirmek istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olacak arkadaşlarımız varmı?
eeylems1977,
Ben uzman değilim ama deneyimlerime göre yazayım.
Dalları çok narin olduğu için, kışın uyku zamanında alınmasının daha uygun olacağını okumuşdum. Şubat ayında Köyceğiz Palmiye Merkezinden 7 adet getirttim. Sadece 1-2 yaprağı vardı. Toprağına gübreleri üretici tarafından yerleştirilmişdi. Sadece saksılarını büyülttüm, rizomlarını öğrenmek amacıyla inceledim ve aynı gün bahçe havuzuna yerleştirdim. Diğerleri saksı yüzeyinden itibaren 45-50 cm derinlikte iken bir tanesini 25 cm derinliğe yerleştirmişim.
İki ay sonra yanlışımdan döndüm ve onu da diğerlerinin yanına aldım, en az gelişen o oldu.

İlk çıkan yapraklar küçük ve zedeli oluyor. Onları sürekli kestim. Arkasından büyük sağlıklı yapraklar gelmeye başladı. Nisan ayında (bence biraz erken ama)
3 tanesinden 4 çiçek aldım. Yolda bir yığın tomurcuk var. Güneşi, sıcağı seviyorlar. Benim hergün onların başında durup sevgiyle seyretmekten başka hiç bir katkım olmadı.

Gördüğüm kadarıyla, kırmızı çiçekler daha dayanıklı. 5-6 gün açık kaldılar. Sarılar 3 günde veda etti. Beyaz daha açılmadı.

Son baharda, tüm dallarını kesip, rizomlarını kontrol edip, tekrar suyun derin kısmında kış için yatıracağım.

Yapraklarında ara sıra kurt, sinek mevcudiyeti oluyordu, sıcaklarla birlikte şimdilik gözükmüyorlar.

Çok güzel bir bitki, evlerde büyük kovalarda yetiştiren arkadaşlarımızı okumuşsunuzdur. Ben de havuza rağmen evde de 1 adet yetiştirmeyi düşünüyorum. Çiçeksiz haline bile bakmak hoş oluyor.

tugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön