View Single Post
Eski 09-05-2008, 16:00   #1
omereser
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2008
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 132
Anadolu'nun Büyük Kedileri

ANADOLU’NUN BÜYÜK KEDİLERİ
Bugün sadece belgesellerde gördüğümüz aslan, kaplan, pars, çita gibi, kedigillerin büyük üyelerinin, yurdumuzda yaşadığını biliyor muydunuz? Bunlardan aslan ve çita tamamen ortadan kalkmıştır. Pars ve kaplan ise var kabul edilmektedir.
Aslan: Erkeklerin boyu 200 cm, ağırlığı 250 kg kadardır. Dişiler daha küçüktür. Yırtıcıların en güçlüsüdür. Altı alttürü olan aslanın “İran aslanı” denilen alttürü, eskiden İran, Irak ve Anadolu’da yaşamıştır. 12. yüzyıla kadar yurdumuzda yaygındı ve bütün Anadolu medeniyetlerine ilham kaynağı olmuştur. Frigler onu, Kybele’nin sadık bekçileri olarak tasvir etmiştir. Anadolu Selçuklularının beş sultanının adı Kılıçarslan’dır. Yurdumuzda son aslan, 1870 yılında Birecik yakınlarında öldürülmüştür.
Kaplan: Aslandan küçük fakat daha saldırgandır. Suya yakın, sazlık kısımlarda yaşar. Geçmişte yurdumuzun güneydoğusunda yaygındı. Dicle Nehri’nin antik çağdaki adı Tigris’ti ve kaplan demekti. 1973 yılında Uludere civarında avlanmış bir kaplan kayıtlara geçmiştir. İki yıl önce, yine Hakkâri civarında, bir kaplanın görüldüğü gazetelere konu olmuştu.
Anadolu Parsı: Boyları 150 cm kadardır. Postları beneklerle kaplı olup, zarif bir görünümü vardır. Geçmişte ülkemizin büyük bir bölümünde yaşamışlardır. Batı Anadolu’da bu hayvana kaplan denmektedir. Ege’de, içinde kaplan ismi geçen köy ve mevkiler çoktur. (İscehisar-Seydiler’de de Kaplanalanı denilen bir yer vardır.) 1950’lere kadar İzmir, Aydın civarında sık görülmekteydi. 1954 yılında Salihli’den yakalanmış bir pars, Ankara Hayvanat Bahçesi’ndeydi ve buna ait bir fotoğraf vardır. Günümüzde 10–15 kadar pars Antalya veya Muğla civarında yaşamakta ve yerleri sır gibi saklanmaktadır.
Çita: Büyük kedilerin en ince fakat en hızlısı olan bu tür de Anadolu’da yaşamıştır. Geçmişte evcilleştirilerek avlarda kullanılmışlardır. Osmanlılara ait av sahneleri içeren minyatürlerde boynu tasmalı çitalar vardır. Çitaya ait son kayıt 1879 yılına aittir. Danford adlı bir seyyah, Birecik’in güneyinde bir şeyhin, kendisine canlı bir çita hediye ettiğini yazmıştır.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen omereser : 15-05-2011 saat 22:10
omereser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön