View Single Post
Eski 08-05-2008, 11:38   #84
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Sayın Dilek Erbil,

Sizin orkide bir Laelia'ya çok benziyor. En azından atalarında ciddi bir laelia ağırlığı var. Cattleya labiata veya maxima havası da var ama sepalleri uymuyor. Çok değişik çok güzel bir tür.

Sayın ilknur aşık,

Sizi "0" km den 100 km ye 6 sn de çıkartmıya calışacağım. Cattleyalar çok ışık gereksinimleri olan orkidelerdir. En uygunu güney penceresidir, ancak güneşi doğrudan fazla almaması gerekir. sıcaklığı 21-30 C derecelerde iyi gelişim gösterirler. Biraz sulaması Phal.lere nazaran daha sık olması gerekebilir. Yazın bazen bu 3 günde bir sulama gerekliliği doğurabilir. Sulama için kullandığım en iyi yöntemlerden biri ( gerçi biraz el alışkanlığı gerektirir ama kolayca edinebilirsiniz bunu) saksı sulandıktan sonraki ağırlığı ile ciddi bir ağırlık farkı hissetmeniz gereklidir. Saksıyı kaldırmaya çalıştığınızda kendini çok hafif hissetmelisiniz. Bir de Catt.larda ortam nemi yüksek olmalıdır. Bunu da sağlamak amacı ile taşlarla doldurulmuş bir leğenin içine ters çevrilmiş diğer bir saksının üzerine konması uygun olur. Bu şekilde hem köklerin suda kalmasını önlemiş olursunuz hemde ortam nemi istenilen derecelere yükseltgenmiş olur.
Oncidium da bakımı bu bağlamda çok değişik değildir. Bende de Catt.larla Oncidiumlar aynı yerde bulunmaktadır. Ancak ışık isteği Catt.lar kadar değil bundan dolayı pencerenin ilk sırasını Catt.lara ikinci sırayı Oncidiumlara verin.
Güneşde gölgelemeyi unutmayın.

Saygılar


Düzenleyen praecox : 08-05-2008 saat 12:11
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön