View Single Post
Eski 07-05-2008, 08:35   #1
çavdaroğlu
çavdaroğlu
 
çavdaroğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2007
Şehir: trabzon
Mesajlar: 43
Bahçe tanziminde yerel bitkileri neden kullanmıyoruz?

Biraz önce Karadeniz bitkileri ile ilgili kısmı okurken Helleborus bitkisi ile ilgili bir yorum yaptım fakat galiba bu konuyu ayrı bir konu olarak açmamız gerektiğini düşündüm.

Helleborus sp.park ve bahçelerde çiçeklenmenin tamama yakın durduğu kış ortasında çiçek açması sebebiyle bahçe tanziminde kullanılabilecek önemli potansiyele sahip bir bitkidir. Hele kar altından güzelim çiçeklerini çıkarıp sergilediği dönemde onları izlemek farklı bir lezzet veriyor.

Bundan yaklaşık 11 yıl önce Trabzon Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü olan bir meslektaşıma bunları söylemiştim. Onun da ilgisini çekmiş olacak ki sağolsun bir kaç kök (****** deneme maksatlı) belediyeye ait üretim bahçesine transfer etmişti. Sanırım bitkiler hala orada.

Kısaca söylemek istediğim elimizin altındaki doğal materyalleri, doğayı sömürmeden, kültür ortamında çoğaltıp, geliştirip (çeşitli renk kombinasyonları, hibridizasyon vb.) değerlendirmekte neden hep geç kaldık? (Laleler, orman güllerinde ve daha bir çok bitkide olduğu gibi)
Park ve bahçelerimizde artık Helleborusları, diğer yerel bitkileri de görmek istiyoruz (Tabii ki yerli üretim tercih sebebidir).

Konuyu özellikle peyzaj proje ve uygulayıcıların dikkatine sunmak istiyorum.

çavdaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön