View Single Post
Eski 06-05-2008, 23:41   #29
grafx
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-05-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Türkiye`nin ilk organize sera bölgesi Denizli`de

Türkiye`nin ilk organize sera bölgesi Denizli`de
Denizli Valiliği ve belediyesi Türkiye `nin ilk organize sera bölgesini kurmak için harekete geçti. Jeotermal kaynakların kullanılması amaçlanan sera bölgesiyle Denizli ihracatta sıçrama yapmayı hedefliyor. Tekstilde yakaladığı başarı ile marka olan Denizli,
sahip olduğu jeotermal kaynakları ekonomiye kazandırmak için harekete geçti. Denizli Valiliği ve Belediyesi önderliğinde ilde Türkiye `nin ilk ihtisas organize sera bölgesi kurulacak.
Sarayköy ilçesi Kızıldere mevkiinde 1000 dönüm arazi, ihtisas organize seracılık bölgesi olarak tahsis edildi. Tarımın ve seracılığın, il ekonomisi için yeni bir açılım olacağını belirten Denizli Valisi Hasan Canpolat , "Boşa akan yeraltı kaynaklarını değerlendirdiğimiz gibi yeni ekonomik değerler de yaratacağız. Projenin altyapı çalışmalarını 2008 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Böylece Türkiye `de bir ilki de gerçekleştirmiş olacağız. Dünyada da çok az örneği olan bu proje ile bölge ekonomisinin ihracatta sıçrama yapacağına inanıyoruz" dedi. Canpolat , projenin toplam maliyetinin ne olacağı konusunda ise çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Önümüzdeki günlerde proje kapsamında kullanılacak sıcak su boruları ve kalorifer sistemlerinin alımı için de ihaleye çıkılacak.
Arazinin işletmesi için ihale
Proje kapsamında, önce arazi 50`şer dönümlük parsellere ayrılacak. Bu parseller için ihale düzenlenecek. İşletme hakkını kazanan firmalardan katılım bedeli alınacak. Projenin maliyetinin de buradan elde edilecek gelirden karşılanması planlanıyor. 2008 sonunda yolları yapılmış, boruları döşenmiş ve ısıtma sistemi kurulmuş olarak, parseller hak sahiplerine teslim edilecek. Daha sonra her firma sahip olduğu alanda kendi tesisini kuracak. Proje ile yaklaşık bin kişilik bir istihdam yaratılması planlanıyor.
Kızıldere mevkiinde bulunan jeotermal sahanın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yaklaşık 1 yıl önce, organize sera bölgesi olarak ilan edildiğini ifade eden Vali Canpolat , "Bölgede bazı seralar kurulmaya başlamıştı. Bunu ihtisas bölgesi haline getirerek daha düzenli ve organize hale getirmeyi planladık. İlgili bakanlıklardan da büyük destek gördük" dedi.
700 dönümlük arazide Seraköy
Denizli Valiliği ile Denizli Belediyesi işbirliğiyle yürütülen bir başka proje ise Akköy ilçesi Gölemezli beldesinde bulunan Seraköy Projesi. Denizli Belediyesi `nin mülkiyetinde bulunan jeotermal kuyulardan faydalanarak 700 dönümlük arazide seraköy oluşturma çalışmalarına başlandı. Sera bölgesi olarak belirlenen sahada parselasyon çalışmaları yapıldı. Daha sonra İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği `nce sera bölgesinde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım imar planı çalışmalarına başlandı. İl Özel İdaresi , sıcak su boru hattı malzemelerinin ve eşanjör sisteminin alım ihalesini de önümüzdeki günlerde tamamlayacak. Bölgede sıcak su sorunu yaşanmaması için mevcut 300 lt /sn sıcak suyun tamamının sera ısıtmasında kullanılması kararlaştırıldı.
Bu projenin daha küçük işletmelere de hitap edeceğini belirten Vali Hasan Canpolat , "Yüksek bir talep bekliyoruz" dedi.

http://www.gidamarka.com/index.php?o...=644&Itemid=40
Kaynak

grafx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön