View Single Post
Eski 06-05-2008, 21:12   #28
egome
Ağaç Dostu
 
egome's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 241
Türkiye'nin İlk Organize Tarım Bölgesinde Topraksız Tarım Yapılacak

Avrupa standartlarında üretim gerçekleştirecek, 600 milyon YTL ihracat hedefi olan ve 10.000 kişiye istihdam yaratacak olan Adana organize tarım bölgesi girişimcilerden büyük ilgi görüyor.

Adana'nın volkanik kayalarla kaplı verimsiz arazisini Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri haline getiren Adana Sanayi Odası (ASO), şimdi de tarımda zoru başarıyor.

Tarım yapılamayacak niteliklere sahip olan 365 hektar alan, Türkiye'nin ilk "Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi"ne çevriliyor.

Dış pazar odaklı tarımsal üretim, tarımsal sanayi dışında üretimi geliştirmeye dönük Ar-Ge çalışmaları yapılacak bölgenin 10.000 kişiyi istihdam etmesi bekleniyor. Kamulaştırma halen devam eden bölgenin ihracat hedefi ise 600 milyon YTL'yi buluyor.

Böylesine iddialı hedeflere sahip Organize Tarım Bölgesi'nin kuruluş kararı da proje kadar ilgi çekiyor. Çünkü bölge üretim gücünü verimsiz topraklardan alacak.

Tarımsal üretimden Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin (AHSOSB) hemen yanındaki arazide topraksız tarım için ithal edilen perlit ve tüflerin bol miktarda bulunduğunu tespit eden Adana Sanayi Odası, bu "verimsiz toprakları" değerlendirmek için kolları sıvadı. Arazinin organize tarım bölgesi olarak kamulaştırılmasına Devlet Su İşleri (DSİ) dahil pek çok kurum karşı çıkmış olsa da 5 yıl önce ortaya atılan "topraksız tarım" fikri projedeki tüm tarafları ikna etmeye yetti. Sebebi ise gerek konumu gerek toprak yapısıyla bölgenin "geleceğe yatırım" özelliği taşıması.

Bölge, Hollanda ve Belçika gibi gelişmiş ülkelerin yüksek verim ve kaliteli üretim amacıyla tercih ettiği topraksız tarımın hammaddesi ile kaplı. Virüs ve bakteri tutmadığı için tarım ilaçlarını bertaraf eden volkanik taşlar, topraksız tarımın olmazsa olmaz koşullarından. Bu tarım yönteminde toprak yerine tüf ve perlit gibi taşlar kullanılıyor. Volkanik kaya fakiri olan Türkiye ise topraksız tarımda dışa bağımlı bir ülke konumunda.

Topraksız yöntemle tarım yapılan alanların 70 hektarla sınırlı kalmasının nedeni de bu. Ancak yapılan incelemelere göre, Türkiye'nin tarımda kullanacağı volkanik kaya açığını büyük oranda Adana'dan gidermesi mümkün. Araştırmalar bölgenin tüf gibi volkanik taş varlığı yaklaşık 30.000 hektarlık alanı rahatlıkla topraksız tarım üssüne dönüştürebilme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

Sebze Meyve Üretilecek


Bölgenin bir diğer özelliği ise yetiştirilen ürünlerin hemen bitişikteki Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde işlenebilecek olması. Adana Sanayi Odası Başkanı Başkanı Ümit Özgümüş'ün söylemiyle arazi, Çukurova'nın kalkınmasında herkesin ağız birliği ederek gerekli gördüğü endüstriyel tarım için de biçilmiş kaftan. Bir yandan AB standartlarında üretim yapılırken, diğer yanda ambalajlama, paketleme ve işleme tesisleri faaliyetlerini sürdürecek. Ürün yelpazesini pazar taleplerine göre çeşitlendireceklerini belirten Özgümüş, "Üretimin ağırlığını sebze ve meyve oluşturacak. Hedef pazar ise Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünya ülkeleri" diye konuşuyor.

Tekstilciler Yatırıma Hazırlanıyor

Adana Sanayi Odası tarafından hazırlanan proje taslağına göre bölgede 25'er dönümden 104 parça arsa yatırımcılara açılacak. 10.000 kişiye istihdam sağlaması beklenen bölgede alt yapı çalışmaları devam ederken gerekli düzenlemeler de tamamlandı. Arazinin kamulaştırılmasının henüz bitmediğini söyleyen Özgümüş, 6 ay içinde bütün işlemlerin tamamlanacağını ve inşaatların başlayacağını belirtiyor. 2006 yılında faaliyete geçecek olan bölgeye talep ise beklenenin üstünde. Şu ana kadar 30'a yakın başvuru yapıldığını söyleyen Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Vedat Kahyalar, özellikle yatırım alanını değiştirmek isteyen tekstilcilerin ilgili olduğuna işaret ediyor. Organize tarım ve sanayi bölgesinin yıllık 600 milyon YTL'lik ihracat kapasitesi bulunduğunu belirten Kahyalar, "Bu rakamı birkaç yıl içinde yakalamayı hedefliyoruz" şeklinde konuşuyor.

Meyve Salatası Fabrikası Model


Organize Tarım Bölgesi'nin temel hedefi tarımsal üretimi sanayiiyle buluşturup ihraç pazarlarına taşımak. Bu hedefe ulaşmak için Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Tadım Meyve Salatası Fabrikası örnek model olarak alınmış. Genelde ham olarak satılan narenciyeyi işleyip meyve salatası haline getiren şirket, 2003 yılından beri AHSOSB içinde faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin önemli meyvecilerinden Özler Ailesi'nin yanında Delifruits ve Nardon olmak üzere iki Fransız ortağı bulunan Tadım, tamamen ihracata yönelik çalışıyor. Yıllık 2000 tonu bulan üretimin yüzde 90'ı Fransa'ya ihraç ediliyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Levent Arık'ın verdiği bilgilere göre 91 kişinin çalıştığı fabrikanın yıllık ihracat geliri ise 4 milyon Euro.

http://www.biymed.com/haberci/haber_oku.asp?haber=83
Kaynak: Referans Gazetesi/Nazlı Topçuoğlu- Pınar Arat

egome Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön