View Single Post
Eski 05-05-2008, 22:01   #106
imgelem
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Deniz Akvaryumunun yazdığı evde yoğurt yapımı şimdiye kadar yazılan yöntemlerin en sağlıklısı.

Suyunu uçurmak üzere uzun süre kaynattığınız yoğurt sütte bulunan kazeinin ve ısıyla parçalanan diğer proteinlerin çökerek tencerenin dibine yapışmasına yol açar.

Mayalanma süresi ve sıcaklığı yoğurt yapımında çok önemlidir.Mayalanma süresi tam olmadan soğutulan yoğutlarda pıhtı gevşek olur,mayalanma süresi uzun tutulan yoğurtlarda da asitliğin yükselmesi sonucu su salma oluşur.Mayalama sıcaklığı 43-45 derecede oda sıcaklığında 4-6 saattir.Süre bitince sarsmamaya dikkat ederek buzdolabına kaldırılmalıdır.

Yoğurtta sünme denilen yapı genellikle inkübasyonun çok düşük sıcaklıkta yapılması ve ısıtma sırasında ölmeyen bazı sporlu bakterilerden kaynaklanır.Çözümü steril çalışmak,kullanılan mayayı değiştirmek ve sıcaklığa dikkat etmektir.

Yoğurdun gevşek yapıda olması nedeni ;sütün kuru maddesinin düşük olması(bunu önlemek için süttozu-1kg.süte 1 çorba kaşığı-eklenebilir.), kullanılan mayanın zayıf olması,mayalama sıcaklığının düşük olması,sütte antibiyotik kalıntısı bulunması,yoğurt kabının çalkalanması v.b. nedenlerden kaynaklanır.

Serum ayrılması ise sütün ısıtma derecesi ve süresinin yetersiz olması,kullanılan mayanın düzgün olmaması,kapların çok erken hareket ettirilmesi ve yetersiz soğutmadan kaynaklanır.

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön