View Single Post
Eski 05-05-2008, 20:15   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Sebahattin Sargın

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

2006 yılının son ayı olan aralık ayındaydık, endemik bitkiler hakkında araştırma yaparken karşıma sürekli agaclar.net çıkıyordu. Bir de Selahattin Hocamın bu siteye üye olduğunu fark edince ben de üye olayım dedim. Bir üye oldum bir daha bırakamadım.

Burada neler öğrendiniz?

Öğrendiklerim saymakla bitmez vallahi, bitkiler ve ağaçlar hakkında çok şey öğrendim. Artık çevremdeki ağaçları ve bitkiler tanımlıya biliyorum. Bitkilerin bakımları, tohum çimlendirme, çelik alma vb. konularda çok güzel bilgiler edindim. Hep ilgi duyduğum bonsai konusunda buradaki hocalarımızdan çok güzel bilgiler edindim fakat hala uygulamaya geçemedim.

Burada bir genç olarak insan ilişkileri konusunda önemli tecrübeler edindim. Farklı kişilikteki insanlar ile tanıştım, gerekli yerde tartışmayı gerekli yerde tebrik edip geri çekilmeyi öğrendim. Daha bir sürü şey öğrendim agaclar.netten….

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Sitede şimdiye kadar mutfak bölümünde yararlı başlıklar açtığımı düşünüyorum. Gıda Teknolojisi okuduğum için elimden geldiği kadar öğrendiklerimi arkadaşlarım ile paylaşmaya çalıştım. Aslında bu soruyu arkadaşlarımı cevaplasa daha iyi olacak. Benden bir şeyler öğrenen var mı arkadaşlar?

Sizi tanıyalım.

7 Şubat 1990 Bursa/Mudanya’da doğdum. Anne tarafım Karadenizli, baba tarafım ise Mudanyalı. İki tarafın kültürü ile büyütüldüm, baba tarafım son derece disiplinli ve sertti. Fazla şaka yapılmaz seviyeli olunurdu hep, ama anne tarafım ise tam tersi idi. Çok komik ve şakacı insanlardı beni gülmekten öldürürlerdi. İki tarafın kültürü ile büyüdüm anlayacağınız. Bu benim için çok yararlı oldu.

Yaşıtlarıma göre bazı yönlerde hep farklı oldum, politika ile yoğun bir şekilde ilgilendim. Özgür düşünceden yana oldum ve bunu hep savundum. Şu anda Bursa Tarım Meslek Lisesinde okumaktayım, alanım gıda teknolojisi, son sınıf öğrencisiyim. Sıradan, sevecen bir Türk genciyim.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Okulum tam gün olduğu için okuldan gelince ve hafta sonları boş olduğumda bitkilerim ile ilgileniyorum. Mutlaka her akşam kontrol ederim ne var ne yok diye. İlgisizlik hoşlarına gitmiyor bizim çocukların.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Sitenin enlerinin seçilmesini çok isterdim. En faal üye, en çok yazan üye filan güzel bir etkinlik olurdu. Başka bir yönde eksiklik görmüyorum, sitemizde her yönden tamam bence. Zaten eksik gördüğümüz yerlerde yönetime koşuyoruz hemen.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Yeni gelen diğer üyeleri ilk önce forumu güzelce bir okusunlar ondan sonra yazmaya başlarsalar daha iyi olur herkes için. Sitemizin kurallarına uymaları da en önemli olanlardan biri tabii ki. Şimdilik aklıma gelenler bunlar sadece.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Olumlu yönde etkiliyor tabii ki de. Onlarla vakit geçirmeyi çok seviyorum, hele tohum çimlendirmek çok ayrı bir zevk zaten. Genellikle bütün türler ile ilgileniyorum, elimden geldiği kadar her konuda bilgim olsun istiyorum. Etoburlar, iğne yapraklılar, orkideler ve salon çiçekleri hariç bütün türler ile fazlası ile ilgileniyorum.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Bu konuda arkadaşlarımın anılarını büyük bir zevk ile okudum, bazılarına çok güldüm. Benim de bir tanecik çok komik olmayan bir anım var. Bitkiler ile yeni yeni ilgilenmeye başlıyorum. Şimdi ne olduğunu hatırlamıyorum ama bir tohum ekmiştim. Bekledim bekledim çıkmadı yahu, ben de karıştırdım buldum tohumu. Filizlenmişti aa dedim bunu ters ekmişim kökü yukarı çıkıyor. Meğerse zavallımı doğru ekmişim ama yanlış anlamışım, tekrardan ters çevirdim. Tabi bekle bekle gene çıkmıyor sonra Selahattin Hocama anlattım durumu o da böyle böyle dedi bana. Sonradan çok gülmüştüm kendime...

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Buraya katıldıktan sonra bitkiler ile daha çok ilgilenmeye başladım, dolayısı ile çok büyük olmasa da bir takım değişiklikler oldu. Amam bunlarda çok küçük şeyler oldu hep.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Bursa ekibinin toplantılarını elimden geldiği kadar organize etmeye çalıştım. Her zaman bu toplantıların olmasından yana oldum. Çünkü sitede yazıştığınız insanları yakından görmek ve tanımak çok iyi oluyor. Tanıdıktan sonra tekrar yazışmak farklı bir duygu oluyor.

İstanbul, Yalova ve bizim Bursa ekibin toplantılarına katıldım. Bu toplantılarda arkadaşlarımız ile samimiyetimizi arttırıp bağlarımızı sıkılaştırdık. İmkanı olan herkes mutlaka katılması çok sıcak ve samimi bir ortam oluşuyor toplantıda. Diğer ekipleri de toplantı konusunda canlandırmaya çalıştım, katılamasak bile fotoğraflar aracı ile arkadaşlarımı tanıyoruz. Bu çok güzel oluyor.

Güler Hanımın bahçesinde ki toplantı mesela çok güzel geçecek adım gibi eminim. İmkanı ve vakti olan herkes katılmalı diye düşünüyorum.

Şimdiye kadar katıldığınız en güzel toplantı hangisi ise derseniz, tabi ki geçen yaz Kafe Krepende yaptığımız toplantı idi. Çok güzel geçmişti hala aklımda, inşallah bu yazda tekrarlanır. Bu çağrımı Sevgili Çekirdek ve Güler Hanım duysunlar

Katılmadığım bir tek İzmir ve Ankara ekibi toplantıları kaldı, inşallah kısmet olurda onlara da katılabilirim.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Ne yazık ki elimde kitap olarak bir kaynak yok, hep internetten yararlandım araştırma yaparken.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Ben bu konuda ilk önce büyüklerimizi örnek gösterebilirim. Dedelerimiz, nenelerimiz doğaya karşı hep saygılı olmuşlardır. Aldıklarının karşılığını hep vermişlerdir. O yüzden onlar ilk örnek aldığım kişilerdir.

Diğer bir örnek aldığım kişi de Selahattin Hocamdır. Geçen yaz Uludağ'a yürüyüşe çıktığımızda hocam yediği eriklerin çekirdeklerini toprağa ekmişti hep. Biz olsak yer bir köşeye atardık, hocamın bu hareketi çok dikkatimi çekmişti. Hocamı yakından tanırım her zaman bitkilere saygı ve büyük ilgi duymuştur. Benim için çok önemli bir örnektir hocam.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Değişik bir çok foruma üyeyim, agaclar.neti onlardan ayıran en büyük özellik bağımlılık yapması Agaclar.nette olan saygı, samimiyet ve disiplin başka hiçbir forumda yok. Burada insanlar aile gibiler, bir bilerine güvenebiliyorlar.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Bursa tarım meslek lisesinde okuyorum fakat alanım gıda teknolojisi. Bitkiler konusunda eğitim almadım ama almak isterdim. Tabi bu süreden sonra imkansız artık hobi düzeyinde kendimi geliştirmeye çalışacağım.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Çoğunu sanırım sitemize ayırıyorum, internete her girdiğimde ilk açtığım yer agaclar.net oluyor. Dediğim gibi sitemiz bağımlılık yapıyor.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?


Politika ve psikoloji en başta gelenler. Bu ikisi çok ilgimi çekiyor bu konuda yazılar okumayı çok seviyorum. Müzik ile ilgileniyorum tabi sadece dinleyici düzeyinde. Farklı yerlere gitmeyi çok seviyorum, tabi şimdiye kadar bu imkana çok sahip olmadım ama olsun. Kendi kazancım olunca olacak kısmetse o da.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Çok defa katıldım, çok güzel bir etkinlik. İnsanların yetiştirdiklerini ve ellerinde olanlarını dostları ile paylaşması çok güzel. Hele o aldıkları tohumları çimlendirdiklerinde yaşadıkları duygu ise bambaşka

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Güler Hanım: Enerjisine ve samimiyetine bayılıyorum, çok iyi biri. Yakında tanıyınca daha bir sevdiğim Dünya tatlısı bir insan. Bahçesinden elde ettiği tecrübe ile engin bir bilgiye sahip.

Adabayrakoğlu: O benim canım ablamdır, yazmaz ama gizli bir çiçek deposudur o. Foruma ilk geldiğim günlerde sıcak kanlılığı ile bana çok yardımcı oldu. Onun yardım severliği beni çok olumlu yönde etkiliyor.

Mine Pakkaner: Hayatımda hiç bu kadar seviyeli aynı zamanda bir o kadar sevecen biri hiç görmemiştim. Mine Hanımın engin bilgisine hayranım hiç bıkmadan usanmadan sorularımızı cevaplıyor.

Preacox: Gizliden gizli den takip ettiğim üyelerimizden biri, onu özellikle tartışma içerikli yazılarını okumak çok hoşuma gidiyor. Yazılarında çok farklı bir taraf var ilgimi çeken.

Aslında üyelerimizin hepsinden beni etkileyen olumlu bir yön var. Üyelerimizin hepsi birbirinden değerli benim için.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Ne yazık ki herhangi bir sivil toplum örgütüne üye değilim.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Daha önce hiç katılmadım ama eğer böyle bir şey yakınlarımda olsaydı katılırdım. İmza kampanyalarına çok defa katılmıştım. Katılmak tabi ki gerekiyor bazı konulara sesimizi çıkartmadığımız ve toplum olarak tepki vermediğimiz için duyarsızlaştık maalesef.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Tabii ki yeterli değil, Rtük bu konuda kanallara zorunluluk getirmeli. TV ve radyolar bu konuda çeşitli yayınlar yaparak halkımızı bilinçlendirmeli. Bu konuda onlara çok büyük görevler düşüyor.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Şehirde yaşayanlar ve imkanı olanlar çok güzel bir çalışma bence. Şehrin karmaşasından kaçıp orada bitkiler ile ilgilenmek insanı çok rahatlatacaktır. Bizimde bir hobi bahçemiz vardı agaclar.net olarak, ne oldu acaba?

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;

ağaç: Akça Ağaçlar
çiçek: Passiflora
kitap: Secret/ Rhonda Bryne
şarkı: Zombie/ The cranberries
müzik grubu: Evanescence
müzik sanatçısı: Angela Gossow
ressam: Fikret Mualla
şair: Cahit Sıtkı Tarancı
film: Elizabeth
web sitesi: agaclar.net

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön