View Single Post
Eski 05-05-2008, 13:39   #16
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Kopugu yedirme isi cok basit, isterseniz asagidaki alintiyi bir daha okuyunuz.

"Bu birbirine yapistirilmis parcalar yapistirildiktan 24 saat sonra, Yagli boyalarin, cozulmesinde ve ya temizlenmesinde Tiner gibi kullanilan "MINERAL TURPENTINE" ile, kucuk bir suluboya fircasi kullanilarak, oyulmasini sekil degistirmesini istediginiz yerlere suruyorsunuz surulen mineral turpentine surulen yeri yemiye basliyor. Dogal kayalar uzerinde olusan oyulma asinma gibi bir olay gerceklesiyor ve yalniz beyaz malzemeyi etkiliyor yapistiriciya bir etkisi olmuyor. Ayni isi tiner de goruyor yalniz hos olmiyan bir kokusu ve daha cabuk isledigi icin kontrolu biraz zor. Mineral turpentine suruldugu yerde durdugu surece surulen yeri yemeye devam ediyor o yuzden surdugunuz yer istediginiz sekli aldiktan sonra hemen orayi su ile iyice yikayiniz. (eldiven kullanmayi unutmayiniz.)

Bu islem bittikten sonra su ile yikanmis kayanizi bir gun kadar, kurumaya aliniz.
Resimlerde dogada gordugunuz renklerle kayalarinizi boyama sirasina gelinmistir. Kullanacaginiz boya su ile cozulen boya olmalidir. Yagli boyalar icerisinde bulunan kimyasallar beyaz meteryali mineral turpentine gibi yemiye basliyacagindan kullanmamalisiniz."

Yukarda yazilanlarda oldugu gibi siz kopukleri birbirine yapistirdiktan sonra istediginiz yerlere bir firca yardimi ile sureceginiz "Mineral Turpentine" (Turkcede bu boya cozucuye ne dendigini bilmiyorum. Belki Tekin bey yardimci olur) KOpuk uzerinde sizin icin calismaya basliyor ve kopugu yemiye basliyor kopuk istediginiz sekli alinca orayi hemen su ile iyice yikamalisiniz ki su Mineral turpentine"i alip gotursun Su ile yikamadiginiz surece kopugu yeyip bitirecektir.

Su bazli boyalar kuruduktan sonra sudan etkilenmiyor. Ayrica boya isi tamamlandiktan sonra uzerine bir el renksiz koruyucu(Sealer) surulurse boyanin omru uzaatilmis oluyor.

Bonsaiden vaz gecmemenize sevindim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön