View Single Post
Eski 03-05-2008, 02:35   #51
papillon22
Ağaçsever
 
papillon22's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 47
Kapari hakkında yazılanların tümünü okudum. Bulunduğum yerdeki bir konserve firmasıyla da görüştüm. Türkiye de kapari yetiştirmenin maliyeti; özellikle işçilik maliyeti çok yüksek olduğundan( çünkü 1 sezonda ortalama 20 hasat gerçekleştiriliyor Mayıs- Ekim ayları arası) Buradaki işleme ve ihracat firmaları Türki cumhuriyetleden ithal yoluna gitmekteymiş. Zaten Türkiye de dağınık ve doğal (yabani) halde yetişen kaparileri Köylüler toptancılar için hergün belli bir saat ayırıp küçük miktarlarda cep harçlığı bile olmayacak miktarlarda bir bedel için topluyorlarmış. Bunları da genellikle menşei yabancı ülkeler olan işleme fabrikaları köy köy dolaşıp organize etmekteymiş. Ancak çok bilinçsiz ve düzensiz toplama sonucu fabrikada ön işleme sonucu fire miktarı artmaktaymış. Bu nedenlerden dolayı da işçiliğin çok çok düşük olduğu ve kültürünün yapıldığı Türki Cumhuriyetlerinden (Özbekistan vb.) satın alma yoluna gitmektelermiş. Zaten ülkemizde her yıl toplanabilen kapari miktarı 5 milyon ton iken dış talep 40 milyon tonmuş. Kanımca üretimi yapılabilir uygun toprak ve iklimde. Ancak ya tarla, bahçe kendinize ait olacak veya işçi maliyetini düşürmek için üretmeyip toplatıp satacaksınız.

Tohumlarının kabuklarının çok kalın ve sert olmasından dolayı da çimlenme güçlüğü varmış ve % 8 oranında bir çimlenme gözleniyormuş. Bunu kırmak içinse; ya tohumları mekanik aşındırmaya tabi tutacakmışsınız, ya katlama yapacakmışsınız veya suda bekletme yöntemi uygulayacakmışsınız. Veya ekilen tohum miktarını arttırarak çimlenme oranını da arttırabilirsiniz.

Bu arada toplatıp satmak isteyenler için ülkemizde Bursa, İzmir ve İstanbulda ihracat firmaları varmış. Bunlarla bağlantı kurmanızda fayda var.

Kendiniz yetiştirme yolunu seçerseniz şayet çeşitli firmalar sizin markanız altında fason üretim yapmakta ve salamurasını hazırlamaktalar.

saygılarımla..

papillon22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön