View Single Post
Eski 01-05-2008, 19:42   #6
sahin002
Ağaçsever
 
sahin002's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2006
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 64
İki üç tane hünnap fidanı yetiştirebildim bu sene. Fotoğraflarla anlatmaya çalışacağım ama biraz fazla zahmetli, uğraş istiyor. Bol miktarda fidan üretmek için faklı yöntemler denemek gerekiyor. 10-15 tane tonum çimlendirdim ama fideler gençken ilgilenemediğimden çoğu sonradan kurudu. 3 tane kaldı elimde şuan.

1)Hünnap çekirdeklerini önce çekiçle hafifçe vurarak kırdım. Çıtlatma değil ha, resmen kırdım. İçindeki tohum küçük zaten biraz dikkatli vurursanız zarar görmez. Çatlata çatlata, yavaş yavaş sert kabuğu tohumdan tamamen ayırdım. Çıkan tohumlar kırmızımtırak renkte bir zarla örtülü. Tohumların bazılarında bu zarı da elimle dikkatlice soydum (Bu biraz zor işte). Bu zarın altında açık kahve veya krem renkli bir zar daha vardı. Ona dokunmadım. Aslında dokundum da tohumların tamamen çıplak kaldığını görünce vazgeçtim. Elimde iki farklı şekilde hazırlanmış birkaç tohum oldu. Kırmızı zarlılar ve zarsızlar. (Zarsız olanların çimlenme oranları daha fazla oldu)



2)Tohumları kapalı şeffaf bir kutunun içinde(beyaz peynir kutusu) iki kat kağıt havlunun üzerine koyup üstünü de yine kağıt havlu ile örtüp ıslattım. Kutuyu kalorifer peteğinin üstüne koydum. Ama altına gazete veya dergi koymayı unutmayın yoksa pişerler. Bir hafta-on günde çimlenmişlerdi sanırım. Epeyce tohum çimlenmişti ama; bir süre ilgilenemediğimden çoğunu kaybettim. Elimde üç tane canlı fidan kaldı sadece.



3)Çimlenen tohumları saksılara aldım. Tüm bunları ocak ayında yaptığımdan onları ısı kaynağının yanından hiç ayırmadım, saksıları da yine kalorifer peteğinin üstüne koydum. Fidanlar biraz güçlendiğinde pencerenin kenarına koydum. Nisan ayına kadar içeride sakladım. Nisan ayında camekanla kapalı balkona koydum. Hala ordalar.



Ben çimlendirmeyi başardım ancak bu şekilde ancak sınırlı sayıda fidan üretilebilir. Tek tek uğraşmak gerekiyor. Basit bir yöntem değil. Çimlendirmeyi başarabilmek için en azından sert kabuğu bir şekilde kırmak ya da asitle muamele etmek gerekir diye düşünüyorum.


Düzenleyen sahin002 : 02-05-2008 saat 11:51
sahin002 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön