View Single Post
Eski 25-04-2008, 10:00   #2
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Ham arazi 14 yıl sonra orman olabilir

Merhaba,

Bence hiçbir toprak, zehirli veya başka atıklarla doldurulmadıkça, bilim ve fen bakımından özelliğini yitirmez.

Mesela balkonumuzdaki saksılarda ölen çiçeklerimizin topraklarında yeniden çiçek veya başka otlar canlanmıyor mu? Orman toprağı da bence üzerindeki ağaçların tümü kesilse bile, Eğer kendi haline bırakılırsa eski haline gelir.

Örneğin Çanakkaledeki arazimizde her yıl orman ile mücadele edip kendiliğinden yetişen ağaç ve diğer zararlı otları temizlemek zorunda kalıyoruz. Bir de kendi haline bırakacak olursak ne olur bir düşünün.

Ama şehirlerimizde, hele de rant getiren yerlerin eski haline dönmesine asla izin verilmiyor. Rant olduğu süre de hiçbir orman alanı eski haline dönemez.

Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken bir husus var. O da şu; İnsan faktörünü hesaba katmadan yapılan bütün hesaplar bir gün gelir yıkılır. Orman köylüsü faktörünü diğer ülkeler ormanın lehine kullanabilrken, biz insanımızı önce ormana düşman edip sonra da ondan korumaya kalkıyoruz.

Örnekler yüzbinlerce,Ama en çarpıcı olanı da şu; Dedesinden kalma tapulu arazisinde ağaç yetişmesine izin verdiği için türlü hukuk hileleri ile arazisi elinden alınan bir köylü ormanı sevemez. Ağaç dikemez,yetişen ağaçların da büyümesine izin veremez çünkü tekrar arazisi elinden alınacak diye korkar.

Bu Türkiyemizin gerçeği. Orman İdareleri halkı yanına alacak yerde insanları ormana düşman görüyor. Haliyle çocukları soğukta titrerken içinden bir kozalak bile alıp yakmasına izin vermeyenler, Orman yangınlarında bu sefer aynı insanı zorla yangını söndürmeye götürebilmek için zorlayıcı kanunlar çıkarıyorlar.

Orman toprağı eğer müdahale edilmezse veya büyük bir doğal felaket olmazsa asla bilim ve fen olarak niteliğini yitirmez. Bkz.Bilim Teknik Dergisi 2002 sayısı Banu Binbaşaran'ın yazısı. Ama orman görevlileri göz yumarlarsa ve üzerinde inşaat yapılırsa ve siyasilerde oy almak için 2B diye birşey icat ederlerse orman tabi bilim ve fen olarak niteliğini yitirir.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön