View Single Post
Eski 09-05-2006, 09:58   #9
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
wp suda ıslanabilir, eriyebilir toz anlamına.
captan ı ne için kullanacaksınız?

Bu arada şunu belirtmek isterim bitki hastalıkları aynı bizim kendi hastalıklarımız gibi, onları yapan bakteri, virüs, fungus gibi mikroorganizmalar var.

Her birine etki eden ilaç farklı da olabilir. Bir ilaç birkaç hastalığa birden etki edebilir. Ancak hiç etki etmediği bir hastalığa karşı verilmesi bizim hastayız diye kendi kendimize raftan bir ilaç alıp içmemizle eşit olur.Üstelik bu işlem patojenin direnç kazanmasına daha zor yok edilmesine sebep olur. Durup dururken çevre kirliliğine sebep te olmuş oluruz vs.

İlacı alacağınız zirai ilaç bayisinde bir ziraat mühendisi vardır ona danışınız, hangi sorun için kullanacağınızı söyleyiniz.

İlaç halihazırda evinizdeyse kullanım talimatlarında etkili olduğu hastalıklar yazar onu okuyunuz. Sizin ihtiyacınıza cevap veriyorsa kullanınız.

Toz ilaçları önce çok az miktar suda eritiniz sonra bunu suya katınız. Doğrudan kullanacağınız suya dökerseniz suya karışmaz ve böylece etki de etmez . Sulama ve ilaçlamada kullanılacak suların pH sı çok önemli.

Captanın çok bariz bir özelliği var. yüksek pH lı yani kireçli sularda etki süresi hemen yarı ömrüne ulaşıyor.Yani sizin çeşme suyuna hazırladığınız (bazen damacana suları 8-9 pH da olabiliyor) ilaç, su eğer 8 pH ise 10 dakikada, pH 9 ise 2 dakikada yarı ömürleniyor. (Kaynak Doç. Dr. Necip Tosun E.Ü.Z.F. Bitki Koruma Bölümü Bitki Korumada iyi tarım uygulamaları eğitimi )

Yani az bir ilaç hazırladınız hemen kullandınız kullandınız, yoksa ilacı çöpe atınız. Biz bir de ilaç hazırlayıp kullanıyoruz artanı da saklıyoruz bir daha veriyoruz. sadece çevreyi kirletiyoruz, pataojenlere ve bit, afit vs. zararlılara, ilaçlara karşı bağışıklık kazandırıyoruz. Bu yüzden her seferinde daha güçlü ilaç , daha yüksek doz, korkunç miktarda kalıntı vs. gibi sorunlar çıkıyor karşımıza.

Bazen aman ilaçlıyorum ama iyi gelmiyor demelerimiz de sadece bu yüzden olabiliyor. Ne sordunuz ilaveten neler anlattım


Düzenleyen Mine Pakkaner : 09-05-2006 saat 12:04
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön