View Single Post
Eski 23-04-2008, 17:07   #10
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pittheus Mesajı Göster
1-)Sphagnumlar yaşayacağı ortamdan başka hastalığa karşı da bir önlem anladığım kadarıyla. Peki canlı sphagnum'un toprağın niteliğini koruma gibi bir özelliği var mı? Bir konuda, birkaç sene boyunca toprağın değişmesi gerekmeyeceği yazılmış. .
Sphagnum toprağın asiditesinin artırarak düzenler ve eb ler için ideal ortamın korunmasını sağlar. Ancak evde bu tarz bir sphagnum üremesi imkansız olduğundan gerek sphagnumlu gerekse saf torf saksı harçları 2 yılda değişim gerektirmektedir.

Alıntı:
2-)Alttan sulama imkanı yoksa, bir şırıngayla toprağı dikkatlice ve periyodik olarak ıslatmak gibi bir yöntem geçerli olur mu?
.
Olur bu da mümkün ancak bu şekilde saksı harcı kapalı bir kapta çok kolay çürüme yapar. zaman zaman üsten sulıyarak yıkama işlemini bu tarz kaplarda gerçekleştiremezsiniz. Bu kaplarda çürüme ve kokuşmalara çok dikkat etmeniz gerekir.

Alıntı:
3-)Dağlardan gelen doğal su -tadı tatlıydı ve hoş bir suydu-, sulama için uygun olabilir mi? Buna bağlı olarak asıl düşman kireç mi? Aslında dağlardan gelirken fazlaca mineral toplatacaktır ve uygun olmayacaktır sanırım.
Asıl düşman kireç olmakla beraber tuzlar da yani her türlü çözünmüş kation ve anion zaman içinde köklerd sorun olacaktır uzun vadede bu tuzların da torfdaki kontaminasyonu saksı harcının vasfını yitirmesine çürümelerin başlayıp bitkiyi öldürmesine sebep olacaktır veya olabilecektir. Zaten sphagnumun yüksek plato bataklarında yetişmesi veya uzun zaman akarsu baklarında olmaması da buna işaret yani su uzun torplaklardan akmadan batağı yağmur suyu doldurur bu bataklardadır ki eb ler yetişir.
Alıntı:
4-) Vtf'ler daha çok küçük oldukları andan itibaren mi avlanıyorlar yoksa büyüklerinde mi?
Evet ilk aylarında kapanlarına gelen vede uygun büyüklükte olan her avı yakalar sindirebilir.

Alıntı:
5-)Böcekler, henüz olgunlaşmamış bitkiye zarar verebilirler mi; başka bir deyişle koruma önerir misiniz?
Evet bunu da zaman zaman burdan bahsetik sirke sineği larvaları yaprak bitleri kırmızı örümcek v.d. leri gibi bitki haşareleri salyangoz eb lerde de ciddi sorunlar olabilir
Alıntı:
6-) Bir saksı da bir bitki mi yetişebilir?
aynı çevre şartlarını istiyen değişik tür eb yi bir uygun boy kaba dikmek mümkün.

Alıntı:
7-)Tohum da bulunacak elimde(drosera spatulata). Bunu uygun şartlarda çimlendirebilirsem -ki zorluğunu yazılarınızdan anladım- bu tür için bir saksıda kaç tanesi yetiştirilebilir.
Öncelikle sıkça küçük bir kaba ekimi yapın sonra çimlenmeye göre zaen uygun boy kabı anlar ve şaşırtmıya alabilirsiniz.

Buyrun size 7 sorunuza 7 cevap
Saygılar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön