Konu: semender
View Single Post
Eski 22-04-2008, 20:01   #19
montivipera
herpetolog
 
montivipera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 57
Basında yer alan semender hakkında...

Herkese merhaba,

denizakvaryumu'nun da gönderdiği gibi basında "Yeni bir semender türü bulundu" başlıklı bir haber dönmekte (sanırım ilk Milliyet'ten yayıldı). Bu, her zamanki gibi ve de hep dile getirdiğim gibi gazetelerin çevre, doğa, biyoçeşitlilik gibi konularda uzmanlığı olan kişileri bünyelerinde bulundurmamalarından ya da bu gibi kişilerden danışmanlık almadıklarından kaynaklanmaktadır. Tabi gazetelerin ilgi çekici manşetler atma sevdasının da bunda payı var.
Bahsedilen semender yeni bir tür falan değildir, ancak nadir karşılaşılan bir tür olduğu doğrudur. Bu da biyotop seçiminden kaynaklanmaktadır (dağ hayvanıdır). Zaten yazıyı okuduğunuzda türün biyolojisi hakkında, hatta korunma altında olduğuna dair bir sürü bilgi verilmiş. Yeni keşfedilen bir tür hakkında önceden nasıl bilgi sahibi olunabiliyor orası da ilginç (Ben gene de çok düşük de olsa yeni bir tür olabilme ihtimalini de saklı tutuyorum, sistematik çok değişken ve hareketli bir bilim dalıdır, ne olacağı belli olmaz )

Sözü edilen ve fotoğrafı konan semendere gelince; bir Neurergus sp. cinsi semenderdir. Ancak türü konusunda kesin bir şey söylemeyi istemiyorum. Türkiye de yayılışı tespit edilen iki türü vardır: N. strauchi (Benekli Semender) ve N. crocatus (Urmiye Semenderi, Benekli Hakkari Semenderi). N. strauchi Muş, Bitlis ve Malatya civarından bilinir, N. crocatus ise Güneydoğu Anadolu'dan, Kuzey Irak ve İran'dan bilinir. Hayvanların karın bölgelerini görme şansım olsaydı kesin olarak türünü söyleyebilirdim. Çünkü strauchi'nin karnında portakal rengi bir şerit varken crocatus'ta böyle bir şerit yoktur ve hafif beneklidir.

Ancak Şırkan'tan bulunduğu ve türlerin yayılış alanları göz önüne alınırsa, çok büyük bir olasılıkla N. crocatus'tur.

Sağlıcakla

Naşit İĞCİ


Düzenleyen montivipera : 22-04-2008 saat 20:44 Neden: düzeltme
montivipera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön