View Single Post
Eski 22-04-2008, 13:16   #105
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
İlginç bir p.yoğurt yapımı, süt doğrudan değil su içinde ısıtılıyor.

------------------------------------------------------

Uzun zamandır gelistirdigim yöntemle probiyotik yogurt yapmaktayım ve bu öyle bir hal aldı ki her aksam yemeginde mutlaka yogurt yer hale geldim.. eger yediginiz yogurt birde probiyotik yogurt ise her aksam yemek size cok masraflı olacaktır o zaman size müthis bir yöntem söyleyeyim hem ucuz hem saglıklı hemde pratik

gerekli olan malzemeler
1- bir adet probiyotik yogut
2- yaglı pastorize süt 1lt (yaglı süt olmak zorunda)
3- bos bir yogurt kabı
4- yogurt kabını icine alabilecek büyüklükte bir tencere

yapılısı

bos yogurt kabına 1 adet probiyotik yogurt konulur, üstüne actıgımız yaglı sütten biraz dökülerek süt ve yogurdu iyice cırparız.. sonra geri kalan sütüde karıstırak dökeriz (toplam süre 1-2 dakika)

sütü ve yogurdu karıstırdıktan sonra yogurt kabını, tencereye koyarız ve sütün hizasına kadar tencereye su doldururuz..

sonra tencerenin kapagını kapatıp kısık ateste ocaga koyarız.. simdi önemli kısma geldik.. tencere sadece el deymeyecek kadar ısıtıldıktan sonra tüp kapatılır ve artık kapalı tencereyi hic harket ettirmeyiz, aynı sekilde sogumaya bırakırız.. tencere sogudugu zaman ki yaklasık 7 saat filan sürer kapagı acıp yogurdumuzu icinden alabiliriz.. 2 saat kadar dolapta soguduktan sonra yenilmeye hazırdır


Dip Notlar :
- yogurdun kalitesi sütteki su oranına ve yag oranına göre degisir (koyu kıvamlı süt icin yaglı süt kullanılmalıdır)

- pastörize sütü ısıtmaya gerek yoktur (diger sütleride ısıtmaya gerek yoktur ama diger sütleri bir kere kaynatıp bakterilerini öldürmeliyiz)

- yogurdu hangi maya ile mayalarsanız elde edeceginiz yogurt o olur (yani bu yöntemi normal yogurt icinde kullanabilirsiniz)

- 1lt süt icin bir corba kasıgı yogurt yeterlidir mayalamak icin. daha fazla yogurt koymak daha katı yogurt yapmaz hatta cok konulan maya eksi yogurt meydana getirebilir.. her yogurdun son kasıgı ile üstüne tekrar süt ekleyip mayalıyabilirsiniz.. 1 yogurt ile 10 defa yogurt elde edebilirsiniz sonra yeni, taze maya kullanmak daha iyi olur..

- soguma uzun sürdügü icin (6-7 saat gibi) gece yatmadan önce bunu yaparsanız sabah kalktıgınızda yogurdunuz hazırdır.. eger tencere soguduktan sonra yogurt uzun süre beklerse tencere icinde, yogurt üzerinde yavastan sulanma baslayabilir..

- katkı maddesi olmadıgı icin saglıklıdır. ayrıca 1 litre süt ile 1 kilo yogurt elde edersiniz ki fiyat karsılastırması yaparsanız ne kadar kar elde ettiginizi görürsünüz.. 1 litre süt ile 1 kilo yogurt fiyatına bakın markette

- bu yöntemle yogurt tutmama olayı yoktur herkese yüzde yüz garanti verebilirim.. önemli usus tencere sıcaklıgıdır.. tencerenin yanından (üste dogru) elle dokunamayacak sıcaklıga gelince olay tamamdır atesi södürmeliyiz..

http://www.turkeyforum.com/satforum/...d.php?t=413685

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön