View Single Post
Eski 22-04-2008, 12:16   #1
bluecrop
Ağaç Dostu
 
bluecrop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: artvin
Mesajlar: 153
Aronia melanocarpa, chokeberry

Aronia, Chokeberry, Aronia melanocarpa,
Orijini doğu Avrupa ve Rusya. II.Dünya Savaşı'ndan önce, aronia öncelikle, sus bitkisi olarak kullanılmış.Aronia, veya Chokeberry, Kuzey Amerika'ya özgüdür. Haziranda güzel beyaz çiçekler açar ve sonbaharda yaprakları parlak kırmızıya boyanır. Dış mekan süs bitkisi değeri mükemmeldir. Hizmet ağacı olarak aynı rosaceae ailesindedir, ve onun meyvesine, benzer, ayrıca. Parlak meyveler, siyah kuşüzümünden biraz daha büyüktür, Seleksiyon sonucu yeni kültür çeşitleri üretilmiştir.(nero, Viking).

Aronia meyvesinden elde edilen meyve suyunun antioksidan düzeyi çok yüksek insanlarda bio aktivite düzeyini arttırır. Yaşam için gereken "Fenoller, leucoanthocyanins, catachines, flavonoles, ve flavones"in kaynağı olarak bilinir.Vitamini ferrum ve iyot gibi C ve diğer önemli mikroelementler içerir. Onlar, taze yenebilir, meyve salataları veya soslu dondurmalarda, veya kurutulmuş meyve olarak değerlendirilir. Geniş ölçüde lezzetli suları, yumuşak içecekleri, ve şarapları yapılır.. Aronia , yabanmersinleri, elderberry ve lingonberrylerden daha yüksek bir antioxidan içeriği vardır. Bundan dolayı aşırı derecede sağlığa yararlı bir küçük yumuşak meyvedir!

Aronia melanocarpa yetiştirmesi kolaydır, ve verimlidir .Bitkilerin özel bir yetişme isteği yok. Aronia melanocarpa nın verim ortalaması bitki başına 10 kg dır. Meyveler, çoğunlukla elle hasat edilir, mekanik olarak biçilebilir. Son yıllarda Amerika'da Aronia'nın ticari üretimi artmıştır .Eylül'den Ekim'e hasat edilebilir. Chokeberry, genellikle bir fundadır, uzunluğu 1.5 2m'dir, hızlı büyüyen funda, ıslak veya kuru toprakta, güneş veya kısmi gölgede büyüyebilir, hatta yoksul topraklarda …. Kendine verimlidir . Tozlayıcıya gerek duymaz. Çoğaltılması çoğunlukla dal çeliklerinden olmakla birlikte tohumdan ebeveyninin birebir aynı özelliklerini taşıyan bitkiler çoğaltılabildiği net kaynaklarınca belirtilmektedir.
zone değeri 3-9

kaynaklar
http://images.google.com.tr/images?h...-8&sa=N&tab=wi
http://www.whiteoaknursery.biz/Profi...ocarpa_lbl.htm
http://davesgarden.com/guides/pf/go/78592/
http://www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=234
http://www.springvalleyroses.com/cat...tumnmagic.html

bluecrop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön