View Single Post
Eski 22-04-2008, 10:30   #99
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Arkadaşlar, yoğurt konusuyla en çok zeytin salamurası için evde laktik asit üretmeye çalışırken uğraşmış, asitlik derecesinden emin olmak için de epeyce yoğurt mayalamıştık. Bu konudaki deneyimlerimizi ve edindiğimiz bir bilgiyi paylaşmak isterim.
İnek besleyen birinden aldığımız ve hilesiz hurdasız olduğundan çok emin olduğumuz sütü marketten aldığımız Danone marka yoğurt ile mayaladığımızda sonuç sümüksü bir yoğurt olmuştu. Bu market yoğurdunun bir ay geçip de ekşimemesi de normal gelmemişti. Firmaya bir mesaj yazarak durumu anlattım, hangi bakterilerin kullanıldığını, başka bir katkı olup olmadığını detaylı olarak sordum.

Bir kaç gün sonra telefonla aradılar. Yoğurtta hiç bir katkı olmadığını, yoğurt kültürü olarak da iki tür bakteri kullanıldığını (lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus - her ikisi de farklı türlerdeki laktik asit bakterileri), bu kültürle mayalanmanın son derece hassas bir ısıda (43 derece) ve sürede gerçekleştiğini, bu koşul birebir sağlanmaz ise mayalanmanın gerçekleşmiyeceğini, bu kültürün yoğurtta ekşimeyi geciktirmek için asitliğinin düşük olduğunu ve yavaş geliştiğini (bu sebeple asidik yoğurt suyu elde etmek için işe yaramıyor) uzun uzun ve detaylı olarak anlattılar.

Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, bu yoğurdu rahat rahat yiyebilirsiniz ancak mayalama için kullanmak pek mümkün değil zira ısı ve süresinde o kadar hassas koşulları evde sağlamak mümkün değil. Sonuçta, evde yoğurt mayalamak için çabuk ekşiyen bölgesel bir markayı kullanmak gerekiyor. Ya da bir kez başarılı bir yoğurt yaptıktan sonra mayayı kaybetmemek gerekli. Yani o yoğurdu maya olarak kullanın, yeni yoğurt yaparken de bir öncekini maya olarak kullanmak şeklinde devam ettirmeli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön