View Single Post
Eski 21-04-2008, 12:13   #4
abk
Ağaç Dostu
 
abk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 1,589
Nisan ayı baharın bütün güzelliğiyle beraber nihayet geldi.Meyve ağaçları yavaş yavaş çiçeklerini dökerek meyveye duruyor, tabiat hızla canlanarak yeşillere bürünüyor. Biz bahçe severler için nisan ayı belki de yılın en meşgul aylarından biri sayılır. Fazla efor sarfetmeden geçen kış aylarından sonra tempolu bir çalışma içine girmenin zamanıdır artık. Bir yandan çevremizdeki güzellikleri içimize sindirirken, diğer yandan yoğun bahçe işlerini vaktinde yetiştirmeye uğraşırız. Bu arada mevsimin geri kalanını sağlıklı ve verimli geçirebilmek için dikkatli olmamızda da yarar var.Bahçe işleriyle uğraşırken ani hareketlerden ve aşırı yorgunluktan kaçınmalıyız.


SEBZE BAHÇESİ

Sebze bahçesi artık düzenini almış olmalıdır. Daha önce ekilen maydanoz, ıspanak, marul,soğan gibi yeşillikler kuru havalarda düzenli sulanır. Yazlık ıspanak, marul, roka ve tere tohumları her 10 günde bir azar azar serpilerek hasat süresi uzatılır.

Ay sonuna doğru fasulye, mısır, kabak, salatalık tohumları ve yazlık fideler ekilmeye başlanır. İklim ve hava durumuna göre ekim zamanı değişebilir. Kapalı yerde yetiştirilen sebze fideleri dikimden önce bir kaç gün suyu azaltılarak ve gündüzleri açık havaya çıkarılarak kuvvetlendirilir.Bahçedeki yabani otlar da büyümeden ayıklanmalıdır.

MEYVE BAHÇESİ

Meyve bahçesinde çilek, ahududu ve meyve ağaçlarının diplerine malç yapılır. Meyve ağaçları düzenli olarak ilaçlanır. Ağaçlar tam çiçekteyken ilaç yapılmaz. Çiçeklerin çoğunun dökülmesi beklenir. Gerekirse yeni fidanlara su verilir. Ot mücadelesi devam eder.

ÇİÇEK BAHÇESİ

Çiçek bahçesinde kış soğanlı çiçekleri en parlak günlerini yaşarken bir yandan mevsimlikler ve ömürlü çiçekler de boy göstermeye başlar.Sümbül, lale ve nergislerin yanı sıra süsenler ,manisa ve girit laleleri, hercai ve çuhalar, şakayık, bellis, çan çiçeği ve unutma beniler hep nisan ayında bahçelerimizi şenlendirirler.

Sonbaharda tohumu ekilen hezaran,tatlı bezelye, bekar düğmesi ve çörekotu gibi çiçeklerin fideleri seyreltilir. Daha önceden hazırlanmış yataklara kadife, begonya,petunya gibi yazlık fideler nisan sonlarına doğru ekilir. Soğuklar sebebiyle ekilememiş yıllık çiçek tohumları bir an evvel ekilir. Acı bakla, kalıcı hezeran, haseki küpesi, şakayık gibi çiçekler saksı içinde alınarak bu ayda dikilir. Yıldız yumruları, zambak ve glayöl soğanları da nisanda dikilir. Glayöller 15 gün aralıklarla bir kaç postada dikilmelidir. Böylece bahçe yaz boyu glayölsüz kalmaz.

Boylanan bazı mevsimlik ve kalıcı çiçekler büyüdükçe yıkılmamaları için ince çubuk veya çalılarla desteklenmelidir.

Çiçekleri doğru zamanda ekmenin en kolay yolu seraları ziyaret etmektir. Buralarda açık havada yetişenleri korkmadan bahçeye dikebiliriz.Ancak halen serada tutulan fideleri satın aldıktan sonra yavaş yavaş dışarı alıştırmak gerekir. Özellikle cam güzelleri ve soğan begonyaları bahar soğuklarından rahatsız olabilir.

Kışın çiçek açan çalılar çiçekleri biter bitmez budanır. Herdem yeşil çalı ve çitler de bu ayda budanır. Güller küllemeye karşı fungisit ile ilaçlanır. Yaprak bitleri görülürse böcek ilacı yapılır.


ÇİM BAKIMI

Havalar ısındıkça çimler hızla büyüyümeye başlar. Artık düzenli olarak biçilmeli ve gerektiğinde sulanmalıdır. Kıştan kalan yosun, çerçöp ve artıklar esnek çim tırmığı ile güzelce temizlenmelidir. Bu arada çim gübresi vermenin tam zamanıdır. Ot ilacı verilecekse ilaç ve gübre karışımı granül bir ürün kullanmak daha emniyetli olur. Bu işlem için havaların iyice ısınması beklenir. Zira en güzel netice otların aktif döneminde alınır. İlaç yapmadan önce ve sonrasında çimler dörder gün biçilmemelidir. Geçici otlar zaten çimler biçildikçe kaybolurlar.

SAKSI VE SALON BİTKİLERİ

Nisan saksı çiçeklerimizi düzenlemek için de en uygun zamandır. Kıştan çıkan bitkilerin toprakları değiştirilir. Kuru ve hasta bölümleri temizlenir. Yeni fideler ekilir. Aşırıya kaçmadan sulanmaya ve beslenmeye başlanır.

Salon bitkilerimizin saksı değişimi de bu ayda tamamlanır. Bir çok salon bitkisi nisanda çoğaltılır.Bu iş bitkinin cinsine göre kök ayrıçları, yaprak veya çelikleri dikilerek yapılır. Bitkiler düzenli sulanır ve beslenir. Büyük yapraklı bitkiler yıkanarak tozdan arındırılır.

Zararlı böceklere karşı dikkatli olmalı, gerekirse ilaç yapılmalıdır. Amaryllis,sıklamen gibi soğanlılar yaprakları soluncaya kadar sulanmaya devam edilir. Gölge seven çiçekler artan gün ışığından korunur.

Kaynak :hümeyraözdamar.net

abk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön