View Single Post
Eski 17-04-2008, 12:18   #5
yeaslan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Hemşehrim ve meslektaşım olarak sizden yorum almak beni çok mutlu etti, ben de Denizli'liyim
Kısaca yanıt vermeye çalışayım yorumlarınıza...

>>>>Sizin alıcı olarak koyacağınız sensörlerin eşik değeri, acaba yaz aylarında aşılırsa yanlış alarmlar verilmiş olmaz mı?

Sistem eşik değerleri değişken olacaktır; gece-gündüz için bile farklı eşik değerleri tanımlanmış olacak; tabi ki farklı aylarda farklı sıcaklık eşik değerleri tanımlanacak, bunlar kolay bir şekilde sensörlere yüklenebilecektir.


>>>>Bu sensörler ile henüz başlama aşamasında olan bir yangını nasıl tespit edeceksiniz?

Sensörler 100 metreye bir yerleştirilecek, hem sıcaklık hem de duman seviyesini algılayabileceklerdir. Yaptığımız testlerde en kötü ihtimalde, yani çevresindeki bir çok sensörden
en uzak mesafede, en ortada başlatılan bir yangın dahi 1 dakika içerisinde farkedilmektedir etrafındaki sensörler tarafından.

>>>>Her sensöre bir gps takarsanız maliyet ne kadar artacak?

Sensörlere GPS cihazları takmayacağız, sensörler sistem kurulumu öncesinde lokasyon bilgileri yüklenecek, yani örneğin biz 3 nolu sensörü şu noktaya yerleştirmelerini söyleceğiz kurulum ekibine, onlarda o noktaya vardıklarında en yakın ağaca monte edecekler sensörü.


>>>>Bu cihazların çalınmamasını nasıl sağlayacaksınız?


Sistemi kurmayı planladığımız ormanlar zaten çok büyük oranda insanların girmesinin yasaklandığı değerli ormanlar ve milli parklar. Sensörler ise sert bir madde ile kaplanacak ve 2 noktasından ağaca sabitlenecektir. Ayrıca, her hangi bir sensor yerinden söküldüğünde bundan sistem haberdar olacaktır. Gene de sensörleri kafasına takmış birini engellememiz pek mümkün olmasa da, en azından haberdar olacağız bu eylemden.

>>>>Bu projeyi AB destekli bir proje olarak başarmanız mümkün yoksa finansal olarak bunu başaramayabilirsiniz.

Projeyi TÜBİTAK 1007 Kamu Projeleri Destek Fonundan yararlanarak geliştirmeyi hedefliyoruz. Ar&ge, donanım masrafları, çalışanların maaşlarını bu sayede karşılayabiliriz diye umut ediyoruz.

>>>Ayrıca sizin erken uyarı sisteminize göre harekete geçecek yeterli personel ve ekipman olmadıktan sonra siz 1 **** 2 saat önce yangını tespit etseniz dahi işe yaramayacaktır.
(Şehir içerisindeki bir yangın ihbarına ne kadar uzun sürede tepki verildiğini hatırlatırım.)


Aslında burda bir düzeltme yapmamız gerek; şehir içerisindeki yangınlara ve orman yangınlarına müdahele eden ekipler farklıdır. Orman yangınlarında, yangın ihbari geldiği anda çok hızlı müdahele edilir; hatta kiralanan helikopterler belli bir süre içerisinde havalanmaz ise çok ciddi yaptırımlar söz konusudur. Ayrıca, yeterli ekipman ve personeli olmayan bir bölgeye bu tarz bir sistemi kurmak da zaten baştan çok mantıklı olmaz, zira yeterli bir ekip yok ise o bölgenin de yangın hassasiyeti düşüktür muhakkak.

yeaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön