View Single Post
Eski 13-04-2008, 04:33   #7
alice
Ağaç Dostu
 
alice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2007
Şehir: ORDU
Mesajlar: 232
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k Mesajı Göster
Merhaba,
Cevabınız için teşekkürler, sitede acemi olduğumdan cevabınızı göremedim üzgünüm. Evet fidanlarım aşılı ve son gittiğimde küçük dallardan sürgünler patlamıştı. sanırım artık budama için geç kaldım değilmi. Bu dönemden sonra neler yapmam gerektiği hakkında (gübra çapa sürme vb) bilgi verbilirseniz sevinirim bu sefer takip edeceğim söz )
Merhaba aslan_k,
Trabzon hurması çok narin bir ağaçtır, rüzgar ve kışın kar etkisiyle dalları kırılabilmektedir.Budama işini bir yıl ertelemenizi tavsiye etmiştim çünkü bu kırılganlık özelliğini (bitkinin odunlaşması gerekçesi ile) düşünmüştüm yetiştiricilik bilgilerinde ilkbahar sonu ilk üç yılında şekil budamasınında gerekliliği ayrıca vurgulanmaktıdır.Suyu ve nemi seven bir bitkidir.Toprağı derin ve tabansuyu seviyesi yüksek ise drenajı iyi olmalıdır.Çiftlik gübresi ile çapalanak gübrelenmesi gerekir.

Karadeniz bölgesinde yakın zamana kadar sadece bu meyveyi yetiştirmek amacıyla tahsis edilmiş bahçeler yoktu.Ancak fındık bahçelerinin muhtelif kısımlarında yetiştirilen trabzon hurmalarından ibaretti.
Birkaç sene önce bir miktar ticareti ile gelir elde edilmişsede geçtiğimiz hasat döneminde alım olmamış meyveler dallarında kalmıştı.kilosu yanılmıyorsam 0,25 krş kadardı.Manavlarda tane olarak pahalıca satılan bu meyve ,demek istediğim yetiştiricilik bilgilerindeki uygulamaları tam olarak uygularsak maliyet artacak üretici hiç birşey kazanamayacak,zarar edecektir.
Aslan bey, anlattıklarımın trabzon hurması yetiştirme şevkinizi kırmasını istemem.Ben değeri olmadığını anlatsam da bu meyveyi seviyorum.başarılar dilerim..

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön