View Single Post
Eski 04-05-2006, 21:31   #5
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Birileri daha bu konuda fikir yazmıştır diye internette araştırma yaptım.. Bunları buldum:

Alıntı:
Sayın Mehmet İhsan Şimşek,

Son onbeş gündür İstanbul'un en bakımlı ve güzel semtlerindeki yeşil alanlar tam anlamıyla tahrip edilmektedir. "Ağaç budamak" fiili altında zaten son derece sağlıklı olan ağaçlar tanınmaz bir hale getirilmiştir. Bizlerin "park" diye adlandırdığı, yazın gölgesinde serinlediği alanların hepsi adeta birer kalas mezarlığına dönüştürülmüştür.

Sizleri vergilerim ile besleyen ben bu yapılmakta olan ağaç katliamının sorumlularını öğrenmek istiyorum. Güzelim, yıllık ağaçların en güçlü kalın dallarını yere indiren sizlerin yerlerden topladığınız "odunları" kime kaça sattığınızı merak ediyorum.

Kesilen yaşlı ağaçlar artık büyümekten ziyade şehire oksijen sağlamak ve şehri güzelleştirmek misyonuna sahiptirler. Bu ağaçların eski güzelliklerine ulaşmaları ne kadar zaman alacaktır? 2 yıl, 5 yıl ? Eğer bu ağaçlar eskisi gibi yeşermez ve hatta ölürlerse sizler Allah katında "can" almaktan dolayı en büyük günahkarlar olacaksınız. Gelin görün yaptıklarınızı. "Yeşillendirdiğinizi iddia ettiğiniz İstanbul'un en yeşil alanlarından biri olan Maçka Parkı, Nişantaşı ve etrafını görünüz.

İçim acıyor, kaldırımlarda yürürken ağaçlara bakamıyorum. Kolları bacakları kopartılmış çocuklar gibiler.
Kusura bakmayın, mesajımı bitirirken size bağlı olan birimlerin, sizin kararınız ile yapmakta olduğu bu vahşetten dolayı size saygımı sunmakta zorlanıyorum ve sizden bu doğa düşmanı fiilin açıklamasını bir semt sakini, bir İstanbul'lu olarak bekliyorum.

İpek Aral
Park ve Bahçeler Genel Müdürlüğünden gelen cevap :
6 nisan 2006

Alıntı:
Sn. İpek Aral;

“Artık hiç birinize sayın ile hitap etmek istemiyorum, bunu lafta bile olsa hiçbiriniz hak etmiyorsunuz… Sizi ve tüm sorumluları İstanbul’da ağaç budama ismi altında yapmış olduğunuz katliamdan dolayı kınıyorum ve sizlerden utanç duyuyorum” şeklinde ki mailinizle ilgili olarak ilk önce göstermiş olduğunuz duyarlılık için teşekkür ederiz.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde 1997 yılından itibaren 2 mühendis (orman ve ziraat mühendisi), 30 işçi personelle müdürlüğümüz bünyesinde yetişmiş personelle budama çalışmaları devam etmektedir.

2001 yılından itibaren ise İstanbul anaarter ve caddelerinde yoğun ağaç devrilmeleri ile kırılmaları meydana gelmiştir. Ağaçların gelecek nesillere sağlıklı olarak aktarılabilmesi için tepe tacı budamalarıyla gençleştirme budamaları zaruret kazanmıştır.

2004-2005 yıllarında pilot bölge olarak Bağdat Caddesi seçilmiş yapılan uygulamaların başarılı olduğu görülmesi üzerine kademeli olarak Belediyemiz sorumluluğundaki anaarterlerdeki ağaçların tepe tacı budaması uygulaması başlatılmıştır.

Parklar, korular ve diğer yeşil alanlarda ise hastalıklı ve kırılmış dallarda budamalar yapılmaktadır.

Etrafımızdaki ağaçları budamamızın başlıca sebepleri:
1) Yol kenarlarına dikilen ağaçların araçların ve insanların geçişine engel olan dallarının budanması.
2) Ağaçların ömrünü uzatmak, daha sağlıklı olmasını sağlamak amacıyla dalların budanması.
3) Ağaca iyi bir şekil vermek, gelişme ve verime etki etmek, kaliteyi iyileştirmek amacıyla dalların budanması.
4) Çiçekli ağaçların daha çok ve /veya gürbüz çiçekler açması için budanması.
5) Hastalıklı ağaçların -hastalığın yayılmaması için- ve çeşitli sebeplerle zararlanan yerleri tedavi amacı ile budanması.
6) Polen üreten ağaçların alerjik hastalıklara sebep vermemesi amacıyla önceden budanması.

Bu sebeple sadece görsel güzellik açısından tek yönlü olarak budama olayına bakmak herkesi yanıltır. Önemli olan İstanbul’umuzun var olan ağaçlarının hayatiyetini sürdürebilmeleri ve gelecek kuşaklara da bunların daha sağlıklı olarak bırakılmasıdır. Kaldı ki tüm dünyada da bu bilimsel ve teknik bilgiler çerçevesinde aynı budama işlemleri yapılmaktadır. Örneğin: Prag, Karlovyvery, Sanhgay, Petersburg, Amsterdam, Londra gibi metropol şehirlerin ana caddelerinde de bu tür uygulamalar yapılmaktadır.

Bu çalışmalar sadece yol ağaçlarına yönelik olmayıp, Ayrıca Orman Fakültesine hazırlatılan Amenajman Plan ve Rapor doğrultusunda Anıtlar Kurulunun da onayı alınmak suretiyle korularda da budama işlemleri yapılmaktadır. Yine çökme tehlikesi içinde bulunan Dolmabahçe Caddesinde de Orman Fakültesine hazırlatılan raporlara ve Anıtlar Kurulunun onayına göre Müdürlüğümüzce çalışmalar yapılacaktır.

Kesilen ağaçların dalları da satılmamakta, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Kompost Tesislerinde değerlendirilerek yeşil alanlarda gübre olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca budamanın yanı sıra kovuk ve hasta ağaçların bakımı konusunda da Müdürlüğümüzce çalışmalar yapılmakta olup; 2005 yılı içerisinde anıtsal değeri olan veya olmayan 223 adet ağacın tedavisi yapılmıştır. 2006 yılında ise 550 ağacın tedavisi programa alınmıştır. Buna paralel olarak 2006 yılında 300.000 yetişmiş fidanın İstanbul’a dikilme çalışmaları da devam etmektedir.

Park ve Bahçeler Müdürlüğünün öncelikli görevlerinden biri Şehrimizin yeşil oranını daha yukarılara çıkarmak olup bu doğrultuda özverili bir şekilde çalışarak kentimizde bulunan ağaçları korumak amacıyla bilimsel yöntemlerle ağaç budama işlemleri yapmaktadır.

Saygılarımızla…
Kaynak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön