View Single Post
Eski 09-04-2008, 14:50   #2
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
HOCAMKÖY

Türkiye'de ilk kez denenen bir model Kırıkkale'nin Hasandede beldesinde tamamen doğal bir hayat vaat ederken, teknolojinin bu yönde sağladığı imkânlarına da sırtını dönmüyor.
Harman Anadolu Ekolojik Yaşam Merkezi adı altında bir araya gelen ODTÜ'lü bir grup genç, 'Hocamköy'adını verdikleri projelerinde köylülerle buluşarak, hem bilgilerini aktarıyor, hem de onlardan doğal yaşamı öğreniyor.

Fikirlerin takası
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Dünya Bankası'nın da destek verdiği çalışmalara yaz aylarında çeşitli kentlerin yanı sıra yurtdışından gelen öğrenciler de katılarak 'değişik fikirlerin takas edildiği' bir ortam oluşturuluyor. Köyde rüzgâr ve güneş enerjisinden yararlanılarak elektrik üretiliyor, yemekler güneş ocağında pişiriliyor.

Ev şarapları geleneksel usulle, üzümlerin ayakla ezilmesi yöntemiyle üretilirken, tarlalarda tamamen doğal, hiçbir kimyasal katkı bulunmayan gübre kullanılıyor. Zararlı haşerelere karşı mücadele dahi sarmısağın yaydığı kokuyla yapılıyor, yani ilaç kullanılmıyor.

Almanya'dan gelen bir ustanın öğrettiği şekilde saman balyalarından evler yapılıyor. Mandırada biriken hayvan dışkıları, basınç altına alınarak hem kısa sürede kullanılabilir sönmüş gübreye dönüştürülüyor, hem de bu sırada elde edilen metan gazı (biogaz) yakıt olarak kullanılıyor.

'Hocamköy'de elde edilen ürünlerin büyük kentlere pazarlanmasının yanı sıra köylülere, özellikle de köyün çocuk ve gençlerini eğitebilmek amacıyla programlar hazırlanıyor.


Köy enstitüsü-kibbutz sentezi
Hocamköy projesinin yöneticilerinden Mete Hacaloğlu, proje hazırlanırken İsrail'deki 'kibbutz' modeli ile köy enstitüsü modellerinin kendilerine yol gösterici olduğunu ifade etti.

Hacaloğlu, "Biz hiçbir zaman köylü olamayız, ömrümüz süresince çalışsak da köylü genç gibi kürek sallayamayız" derken, amaçlarının yenilenebilir enerjinin kırsal alandaki kullanımını sağlamak olduğunu kaydediyor. Hacaloğlu'nun en büyük düşü ise tamamen doğal bir hayatın yaşandığı bu çağdaş köy ortamını daha fazla insan için olanaklı hale getirmek.

http://www.radikal.com.tr/2000/12/29...ye/01ora.shtml

İMECE EVİ

Yıllardır savunduğumuz “başka bir dünya mümkün”ü mümkün kılmak için!Gerçekten eleştirdiğimiz,bize dayatılan sisteme alternatif olarak savunduğumuz “barış içerisinde, kolektif,sade ve ekolojik yaşam” mümkün mü?

Sosyal ve siyasi yaşamda savunduğumuz fikirleri “özel,aile ve iş” yaşamımıza uyarlamak mümkün mü?
Yoksa yıllardır yaptığımız gibi çöpleri ayrıştırarak,çevre ve barış eylemlerine katılarak, toplumsal sorumluluğumuzu yerine mi getirmiş sayılıyoruz?

Çocuklarımıza ne bırakacağız? Eleştirdiğimiz sistemin gerçek,önerilerimizin ise hayal olduğunu mu? İşte İmece Evi bu hayalin gerçekleşmesinde ilk basamak!Sonrası ise “Ekoköy

http://www.imeceevi.org/index.php?op...tpage&Itemid=1

GÜNEŞ KÖY

Eylül 2000 de ankara da kurulmuş bir kooperatif.
Kırsal kesimde doğa ile uyumlu ve sürdürülebilir yaşam deneyimleri geliştirmeyi ve bunları paylaşmayı hedefler.

Kâr amacı gütmez.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması için çalışmalar yapar.

Organik tarım, yenilir/yenilenir, yapar ve yaygınlaştırır, yerli tohum kullanır ve paylaşılmasını sağlar.

Bozulan doğal yapıların onarılması için çalışır, doğa ile uyumlu ve ekolojik mimari tasarım ve uygulamalar yapar.

Sağlıklı yaşam için bitkilerin özelliklerini araştırır ve kullanır, geri kazanım sistemleri geliştirerek kaynakların verimli kullanımı için çalışır.

http://bluesun12.googlepages.com/g%C...projesi,ankara

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön