Omega aşı makınası kullanılarak,
Kivi ve Karadut çöğürlerine omega, yarma ve yama aşı metodlarının , uygulanması değerlendirmesi;
Kasım ayında verimli kivi ve dut omcalarından alınan aşı kalemleri birinci kısım uygulaması için, ( yarma ve omega aşısı) 2-4 c soğutucuda saklanarak şubat ayında , bitkide su akışı başlamadan önce omega ve yarma aşısı uygulanmıştır .
Omega aşısı Gözlemlerİ;
1- Aşı makınalarının standart bıçak kalıbı bulunması ve bitki gövdesinde standart yara yüzeyi oluşturmaları omega aşısı ve yama aşı tatbikini anaç ve aşı kaleminin kalınlık (çap) yönünden uygulama sahasını sınırladığı gözlemlenmiştir. Nitekim 0.5 cm çapının altındaki anaçlarda aşı makınasının açtığı yara yüzeyi geniş olduğundan istenilen randıman alınamadığı gibi , aşı makınalarının 1cm den büyük çaptaki anaçlarda uygulama şansı olmadığı görülmüştür. Değerlendirme piyasada satılan standart aşı makınaları yönünden yapılmıştır. Özel üretim aşı makınaları değerlendirme dışı tutulmuştur.
2- Omega aşı uygulamasında aşı kaleminin anaçta açılan yara yüzeyine sıkıştırılması sonucu,aşırı baskıdan, anaçta ileriki günlerde aşı yerinin alt kısmında,(%30) çatlama tespit edilmiştir.
3- Aşı adeti yönünden birim zamandan çok önemli bir avantaj sağladığı tespit edilmiştir.
4- Aşı tutma yüzdesi aynı çaptaki anaç ve aşı kaleminde %90-100 olarak gözlemlenmiştir.
İkinci kısım yama aşısı uygulaması Mayis, Haziran ve Ağustos dönemlerinde değişik çeşit meyve fidanı uygulamasıyla devam edecek ve sonuçları ayrıca değerlendiriliecektir.