View Single Post
Eski 04-04-2008, 22:29   #8
cagatayyucel
Ağaç Dostu
 
cagatayyucel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 307
Lonicera kamtschatica

Tadı aşırı güzel ve cezbediyor. Bu bitki yüksek miktarda B ve C vitamini içeriyor tadı blueberrylere benziyor ama asitli toprak istemiyor. Mayıs ayından itibaren kilolarca mahsül veriyor.
Çok erken çiçek açan bir bitki, mart sonu nisan başlarında çiçek açıyor. Açan çiçekler ve yeni sürgün yapan yapraklar -8 dereceye kadar dayanabiliyor. Almanya’nın Bavyera bölgesinde üzüm bağlarının olduğu yamaçlarda uzun yıllardır -8 derecede verim alınabilmektedir. İnternet kaynaklarında çiçekleri açtığı sırada oluşan soğuklara -10 dereceye kadar dayanabildiği yazmaktadır.

Meyveleri:

Bu bitkinin meyveleri 1-1,5 cm uzunluğunda, 1 gr ağırlığında, mavi renkte, yumuşak, çiğ veya pişirilerek tüketilebilmektedir.

Tat:

Bu meyvenin tadı blueberry’e benziyor ama blueberry’den biraz daha şireli.

Yetişme Zamanı:

Meyveleri erken dönemde yetişiyor, ilk meyvelerini mayıs sonundan haziran ortalarında vermeye başlıyor ve eylül ekime kadar meyve vermeye devam ediyor.

Dona Dayanıklılığı:

Bedeni çok düşük sıcaklıklara dayanabilmekte

Boy:

1-1,5 m boyunda, dik yetişiyor

Hastalıklara Karşı Dayanıklılığı:

Bitki yapısı itibariyle hastalıklara dayanıklı bir bitki, sadece çok lezzetli olduğundan kuşların dadanmasına karşı korunmalıdır.

Yetişme İstekleri:

Blueberry’nin yetişemediği yerlerde yetişebilmektedir. Blueberry yetiştirebilmek için toprağın asitli hale getirilmesi gerekirken, honeyberry toprak konusunda fazla seçici bir bitki değil az asitli ve bazik topraklarda yetişebiliyor. (PH 7,2)

KÖTÜ Tarafları:

Bu bitkinin meyvelerinin ağacın bedenine tutunan kısımları (çöpleri) çok kısa olduğundan toplanması çok zor bir meyve.


Yetişme Şartları ve Bakım:

Çok soğuklara dayanıklı bir bitki, sıcak bölgelerde mart sonu nisan ortasında, soğuk bölgelerde ve yüksek yerlerde, sıcak bölgelerden 2 hafta sonra meyve vermeye başlıyor.
Bu bitki yarı gölgeliklerde ve güneşli yerlerde yetişebiliyor. Hafif ve orta ağırlıkta topraklarda yeterli derecede verim alınabiliyor. Bu bitkilerde genelde hastalık olmuyor, fazla bakıma da ihtiyaç duymuyor, gübre atılmasa da yetişebiliyor.

Budama:

Frenk üzümü gibi budanıyor, mahsul alındıktan sonra budama yapılmalıdır. Dallarda 3 göz kalacak şekilde budama yapılır. Eğer fazla göz bırakılırsa bu bitkiden alınacak maximum verim azalmış olur ve ayrıca meyvelerin boyutu da küçülür.

Dikim:

1,25 – 1,5 m aralıklarda dikimi yapılır, çünkü bu bitki dikine büyüdüğünden yavaş yayılır. Bu bitkilerde


Toprak İsteği ve Sulama:

PH değeri nötr olan topraklarda yetişiyor, bu değer biraz daha asitik ve biraz daha bazik olabilir. Eğer yetiştiği toprak humuslu ise bu bitkiden daha fazla verim alınabilir.
Ekstra sulama yapılabilir fakat sulama yapılmasa da yetişebiliyor, çünkü hızlı büyüyen bir bitki. Toprak hafif (geçirgen) bir toprak veya hava kuru ise ekstra sulama yapılması yararlı olur.
Eylül ekim aylarında yapraklarını döker, kışın havalar ara ara ısındığında tek tük çiçek açıp havalar geri soğuduğunda çiçeklerini tekrar dökebilir.

Çeşitleri:

4 çeşiti var ve bu çeşitler arasında pek fark yok. Bu çeşitlerin Almancası 1- Morena 2-Fialka 3- Maistar 4-Mallon
Bu çeşitlerden Morena ve Fialka çeşitleri daha büyük ve ağır, olgunlaşma zamanı ise mayıs sonu haziran başı ve ortasında başlamaktadır. Tam olgunlaşınca çok tatlanıyorlar, tatları da blueberry’lere benziyor yüksek miktarda C vitamini içeriyorlar.


Mahsül Verim Tablosu

Çeşit [Ağaç Başına Ürün (gr)] [[100 meyvenin Ağırlığı (gr)]]
1 Morena [2.730gr] [[152gr]]
2 Maistar [2.105gr] [[120gr]]
3 Mallon [1.990gr] [[96gr]]

Toplanması çok zor olduğundan ve saklanmaya uygun olmadığından meyvelerin satış fiyatları blueberrylere göre daha yüksek oluyor.

cagatayyucel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön