View Single Post
Eski 01-04-2008, 23:30   #1
yeaslan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 6
Kablosuz teknoloji ile orman yangınları erken tespit etme projesi

Sn. üyeler hepinize merhaba, ben Yunus Emre Aslan. Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Kablosuz Ağlar Labı araştırma asistanı ve yüksek lisans öğrencisiyim. Bölümümüz dahilinde geliştirmekte olduğumuz projemiz hakkında size kısaca bilgi vermek ve siz değerli "orman dostlarından" çok değerli geri-beslemeler, yorumlar ve yeni fikirler almak için siteye üye oldum ve bu mesajı yazıyorum.

Projemiz hakkında kısaca bilgi vermem gerekirse;
kurmayı planladığımız sistemde hassas ısı algılama ve kablosuz haberleşme özelliğine sahip, avuç büyüklüğündeki sensörler belli aralıklarla ağaçlar üzerine yerleştirilir ve bu cihazlar orman genelindeki sıcaklık verilerini anlık olarak ölçer. Sıcaklık belli bir eşik değerine eriştiği anda, sistem alarm durumuna geçirilir ve cihazlar birbirleriyle iletişim kurarak saniyeler içerisinde, henüz başlamış veya başlamak üzere olan yangını, GPS koordinatlarıyla beraber yetkililere haber (sms vs.)verir.

Sistemin çalışabilirliğinin gerçekleştirilmesi için çok yoğun şekilde teknik altyapı çalışmaları sürdürülürken; bir yandan da sistemimizi Türkiye'de nasıl en efektif şekilde kullanabilir ve ne kadar çok ormanlarımızı koruyabiliriz, bu konuyu araştırıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü'yle, birçok sayıda orman mühendisiyle görüşmelerimiz oldu. Projemiz henüz başlama aşamasında olduğu için agresif bir şekilde olabildiğince fazla kişiye ve kuruma ulaşmaya çalışıyoruz.

Forumun değerli ziyaretçilerinden beklentimiz ise şudur; projemizin yatırımcılar **** Tübitak tarafından desteklenebilmesi için çok detaylı bir rapor hazırlamaktayız. Bu raporda kısaca gözlenmek istenen; projenin yatırıma uygun olup olmadığı, yani yatırımcının yapmış olduğu maddi desteği geri alabileceğine ikna olmasıdır. Bunun içinde çok detaylı şekilde "potansiyel pazar araştırması" yapmamız gerekiyor. Sadete gelirsek, bizim düşüncemiz sistemi ilk olarak OGM'ye bağlı olan, yangın hassasiyeti yüksek ormanlara kurmak. Daha sonrasında ise Belediye'lere bağlı ormanlara, Milli Park'lara ve de ormanlık araziye sahip olan özel işletmelere (otel vs.) sistemimizi kurabilmek.

Bu noktada aklınıza gelebilecek, teknolojiye ve yenilikçi fikirlere açık olan Orman Bölge Müdürleri, Belediye Başkanları; **** kısaca sorumluluğu altındaki ormanlarda gerçekleşebilecek yangınların erken tespiti için sistemimizi kullanmak isteyebilecek tanıdığınız kişi veya kurum var mıdır? Ayrıca, sistemimizle ilgili her türlü yorumunuz, sorunuz olursa en kısa sürede yanıt vermeye hazırız.

Hepinize iyi günler, saygılar.


Düzenleyen yeaslan : 02-04-2008 saat 00:29
yeaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön