View Single Post
Eski 01-04-2008, 11:53   #7
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Sevgili Mavigece,
Ben size mesaj yazarken o sırada eğitim verdiğiniz çocukların yaşını belirtmişsiniz bile...
Anladığım kadarıyla genç bir öğretmensiniz... Söyleyeceklerime umarım gücenmezsiniz...

Anladığım kadarıyla biz şimdiki çocuklara göre oldukça şanslı bir eğitim görmüşüz. Çünkü bizim öğretmenlerimiz Köy Enstitütüsü kökenliydiler ve nasıl idealisttiler... İnanılır gibi değildi. (siz değilsiniz anlamı çıkarmayın lütfen)... Onlardan bakın neler öğrendik:

- Doğada canlı oluşumu
- Canlı türleri
- Bitkilerin yetiştirilmesi, bakımı, aşı türleri...
- Halı-kilim dokuma, sökük dikme, yama yapma...
- Kitap ciltleme, kitap kapağı süsleme...
- Alçı ve çamurdan heykel, fresk, mozaik çalışmaları
- Tahta oyma sanatı, kıl testere ile tahta süsleme
- İnce ve kalın uçlu (divit) kalemlerle güzel yazı yazma sanatı
- İlk yardım
- Ve hayatın pratiğine dair daha neler neler...
Tüm bunlatrın hepsini kendileri bildikleri için bize çok rahat öğretebiliyorlardı...

İlk önce sizin araştırma, inceleme alışkanlığını edinmeniz gerekli. Önünüze gelen yazıları sonuna kadar okumalısınız. Hangi durumlşar için hangi kaynaklara nasıl ulaşılacağını öğrenmelisiniz. Elde ettiğiniz sonuçların Uygulanabilirliliği var mı yok mu karar verebilecek yetkinlikte olmalısınız. Siz bitki yetiştirme konusunda bir şey bilmiyorsanız, bu konuda çocuklara verebileceğiniz pek bir şey yok demektir bu. Tam tersine onların cesaretini ve isteklerini şimdiden kırmış olursunuz. O zaman yakın çevrenizde kimlerden destek alacağınız kişi ve kurumlar var mı ona bakacaksınız. Aslında yukarıda yaptığım alıntıda sizin HAP şeklinde istediğiniz öneriler var. Örneğin:

Bu amaçla çocuklar sınıfta saksılarda çim, çiçek, fasulye, patates, havuç gibi bazı bitkiler yetiştirebilirler. Bitki yetiştirmek pahalı bir etkinlik olmayıp, bu amaçla öğretmen yoğurt kutusu, süt kutusu, pasta kalıbı, delinen mutfak eşyaları gibi artık malzemeleri kullanabilir. Uygun olduğu durumlarda, bahçede marul, soğan, maydanoz gibi bitkiler yetiştirilerek, çocukların gözleyerek öğrenmeleri sağlanabilir ve ayrıca bunların bakımı ile ilgili sorumluluklar çocuklara verilebilir....

Bitki köşesi için öğretmen çocukların da yardımıyla; n Bitki ve meyvelerin çekirdeklerini biriktirip, çocuklara bunları tanıtabilir ve uygun olanları yetiştirebilir. n Gerek çocukların evden getirecekleri sebze ve meyveler, gerekse çevreden toplanacak bitki ve çiçeklerle, bitki müzesi hazırlanabilir ve çocuklarla bunlar etiketlenebilir. n Öğretmen çocuklarla çevre gezileri yaparak doğal bitki örtüsünü inceleyebilir.


Ama hiç bir şey bilmiyorsanız, en kolay yetişen bitkilerde bile başarısız olacağınızı kabul etmelisiniz.

İyiniyetinizi gerçekten alkışlıyor ver destekliyorum. Ama öğretmenim, biraz da sizin çaba göstermeniz gerekiyor. Haydi bakalım, meslek yaşamınızın daha başındasınız. Kolları sıvayın. Araştırmaya, incelemeye, gözlemlemeye, öğrendiklerinizi hayata geçirmeye başlayın. Unutmayın ki en iyi yatırım insana yapılan yatırımdır. Bu iyiniyet sizde olduğu sürece başarılı olacağınıza inanıyorum..

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön