View Single Post
Eski 31-03-2008, 19:34   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Tarla Fareleri

Aydınlı çiftçilerin fare isyanı

Aydın'da tarım arazilerine zarar veren farelerle mücadele kararı alan Ziraat Odaları, hayvan severlerle birlikte bürokrasi engeline takıldı.

Mücadele çalışmaları ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın açıklaması yapan Aydın Ziraat Odası'nın bu yöndeki çalışma planı haber olunca, hayvan severlerin tepkisi üzerine Aydın Valiliği'nden gelen resmi yazı ile birlikte tarla faresi ile mücadele çalışmaları yasaklandı.

Aydın Vali Yardımcısı Yüksel Topal'ın imzasıyla Ziraat Odalarına, Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderilen 'Farelerle Mücadele' başlıklı yazıda "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna göre hazırlanan Hayvanların Korunmasına Uygulama yönetmeliği ile 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu yürürlükte bulunmaktadır. Kanunun 4. Maddesinde 'Av ve yaban hayvanlarının beslenmesine, barınmasına, üremesine ve korunmasına olanak sağlayan doğal yaşam alanları zehirlenemez' hükmüne göre aynı kanunun 21 maddesinde 'Av ve yaban hayvanlarının beslendikleri ve barındıkları ortamı zehirleyenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmü bulunmaktadır. Konuya gereken hassasiyetin gösterilmesi ve bu konuda yapılacak çalışmaların İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüz bilgisi dahilinde yapılması, aksi takdirde ilgililer yasal işlem uygulanacağının bilinmesi" ifadelerine yer verdi.

Gelen bu yazı üzerine Ziraat Odaları tarla fareleri ile mücadele çalışmasını askıya almak zorunda kaldı. Hem Aydın Valiliği hem de Hayvan haklarını Koruma Kurulu tarafından gelen yazılar üzerine ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı "Çiftçiler olarak bizler de hem doğaya hem de hayvanlara saygılıyız. Ancak insanlara daha çok değer veriyoruz. Eğer çiftçi üretim yapmaz ise insanlar aç kalır, açlık da dünyadaki en zor şeylerden biridir. Daha önceki yıllarda fare ile mücadele ettik ve mücadelenin yasal ve insani boyutlarını biliyoruz. Fakat, farelerin çiftçilerden ve insanlardan daha çok sevildiğini bilmiyoruz" diyerek çıkan haber üzerine kendilerine gönderilen mücadeleyi zorlaştırıcı yazılara anlam vermediğini belirtti.

Kaynak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön