View Single Post
Eski 30-03-2008, 19:44   #18
mahon67
Ağaç Dostu.
 
mahon67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-11-2007
Şehir: Karabük -- Ankara
Mesajlar: 870
Arkadaşlar "Aristolochia" genusu etobur mudur?

İki yıl önce Karabük Yenice ormanlarında bu genusa ait iki türe rastladım ve biri o kadar ilgimi çekti ki; toprakaltı yumrusunu çıkartıp saksıya diktim.
Google resimlerden araştırdığım kadarıyla bendeki tür ;Aristolochia cretica

http://flora.nhm-wien.ac.at/Seiten-A...ia-cretica.htm

Bu bitki doğal ortamı (bitkiyi bulduğum yer) büyük bir çınar ağacının dibinde, fazla gün ışığı almayan bir yerdi. Yaklaşık 30 m2 bir alana dağılmış; aynı yerde yine Aristolochia genusundan; Aristolochia rotunda olduğunu zannettğim bir tür de vardı.

http://www.botanik.uni-karlsruhe.de/...BotKA%20F2.jpg

O zaman fotograf makinam olmadığı için fotograflarını çekememiştim. Ancak ilk bitki halen bende saksıda yaşıyor. Bitkinin toprak altı yumrusu olup; nisan ayı içerisinde topraktan taze sürgünleri çıkıyor, mayıs ayı içerisinde de çiçek açıyor. (Çiçeğinin çok berbat bir kokusu var.) Temmuz sonuna doğru tohum oluşturduktan sonra Ağustos ayı içerisinde kuruyup kayboluyor; bir sonraki yıl yumrusundan tekrar yeşeriyor.

İnşallah Mayıs ayı içinde çiçekli şekilde fotograflarını ekleyeceğim. Bu bitki Herbivor (etobur) bir bitki midir? Eğer etobur bitki ve endemik bir tür ise ilgisini çeken arkadaşlara her türlü yardımı yapmaya hazırım.

mahon67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön