View Single Post
Eski 27-03-2008, 00:16   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Amorphophallus Titanum

Umarım bu çiçek etoburlar grubuna giriyordur:
İtalyan bitki bilimcisi ve gezgini Dr. Oroardo Beccari tarafından Batı Endonezya'da Sumatra yağmur ormanlarında 1878 yılında bulunmuş olan bir çiçekten söz ediyorum: Titan Arum, Amorphophallus Titanum… Bizdeki bilinen adıyla Ceset Çiçeği ya da Leş ÇiçeğiŞeytanın Dili diyen de var.

Dünyanın en büyük çiçeğidir, boyu 3 metreyi buluyor. Çapı ise 1,5 metre kadar... Ne var ki 40 yıllık ömrü boyunca yalnızca iki ya da üç kez açabiliyor. Çiçeğinin canlı kaldığı süre bir-iki gün. (Aslında binlerce çiçek karmasından oluşuyor). Çiçek aynı zamanda dünyanın en kötü koku salan çiçeği olarak da ün yapmış. Çünkü kokusu çürük yumurta ve kokmuş et gibi... Yarım mil öteden bile duyuluyor. Düşünün öylesine yoğun artık. Çiçek kimyasal maddelerle kendini ısıtarak sülfür ağırlıklı bu kokuyu beslendiği arı, böcek, sinek gibi canlıları kendine çekmek için salıyor. İşte kokusunun bu kadar ağır ve pis olmasının nedeni içeriğindeki bu sülfür yüzünden.

Çiçek açtıktan sonra hızla büyüyerek boyu iki metreyi buluyor. Yalnızca birkaç gün canlılığını koruyabiliyor. Dünyada çok ender görülen bu çiçek sayılı botanik bahçe ve müzelerde kendisine yer bulabildiği için tüm dünyada bir yılda dört beş çiçek açmış olan Titan Arum’a rastlanıyor. Bu yüzden o kötü kokusuna rağmen açtığı her yerde ziyaretçi akınına uğruyor. Düşünün 1999 yılında Kaliforniye Botanik Müzesinde açan bu çiçeği görmek için (en fazla iki gün) 76.000 kişi ziyaret etmiş.

(Bu çiçek hakkında daha önce verilen bilgiler için bknz:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...p?t=132&page=2
Aybala 11-07-2006, 14:28 #37)

Eklenen Resimler
   
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön