View Single Post
Eski 21-03-2008, 21:08   #15
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Evet sevgili arkadaşlarım, umarım bir coğumuz besin eriyiklerini hazırladı, hazırlamıyanlar ya tohumların biraz daha gelişmesini bekliyor, ya da fidelerini diktikten sonra hazırlayacaklar.

Gelelim bu hazırlamış olduğumuz eriyiklerin kullanılmasına:
Bitki besin eriyiğini karakterize eden 3 ana özellik vardır.

1- Eriyiğin formülü

Eriyiğin formülü dediğimizde ihtiva ettiği (makro ve minör) besin elementlerinin oranlarını anlıyacağız.

Örneğin 1 birim Azot, 0,6 birim fosfor, 1,6 birim Potasyum 1,5 birim Kalsiyum, 0,5 birim Magnezyum 0,8 birim kükürt gibi.


2- Eriyiğin EC si

Eriyiğin EC si dendiğinde ihtiva ettiği toplam tuz konsantrasyonunu anlıyacağız.
tuz miktarı ne kadar çok ise eriyiğin EC değeri o kadar yüksektir.

3- Eriyiğin PH sı

ERiyiğin PH sı dendiğinde asitlik katsayısı aklımıza gelecek.
Asitlik katsayı sı 1 ile 14 arasında değişen bir sayıdır. En asit 1 en baz 14 tür. 7 yani tam ortası ne asit ne bazdır bu noktaya nötr noktası denir. Bitkiler 5 ile 7 arası PH değerini severler . İstisnalar kaideyi bozmaz.

besin eriyiğinin formülü bitkinin karekterine bağlıdır.

her bitki familyası kendine göre bir formül ister, ancak bitkilerin ortak yaşıyabilecekleri bir ortamda hazırlanabilir, fakat büyüme ,gelişme ve verim mükemmel olmaz.

Araştırma laboratuvarlarında yapılan deneylerle bitkilerin en iyi geliştikleri besin eriyikleri tesbit edilmiştir. Ancak bu formüller her kültür ortamında aynı neticeyi vermezler

zira her yetiştirme ortamında ısı, nem, ışık, agregat,bitkinin aynı türden değişik çinsleri ayrı ayrı farklılıklar gösterir.
Onun içindirki çeşitli kaynaklardan bulabileceğimiz hiç bir formül birbirini tutmaz.

Her işletmenin ki bu işletmeler seralardır, kendilerine göre bir formülasyonları vardır.
Bütün bu söylediğimiz olumsuzluklara rağmen formülasyonlar birbirine çok yakındır.

Formülasyondan sonra gelen önemli karekter EC dir. Bir bitkinin istemiş olduğu en güzel formülü kursanız bile EC değeri çok yüksekse bitki besin eriyiğini ememez ,Çok düşükse çok rahat emer, fakat emdiği mineral miktarı bitkinin beslenmesine yetmez.

Bitkinin su emmesi eriğin EC sine bağlıdır ama yapraklarından ve gövdesinden kaybettiği su miktarı kadardır .
Ne kadar su kaybederse o kadar eriyik emer.

onun için su kaybı yüksek olan dönemde DÜŞÜK EC
su kaybının az olduğu dönemlerde örneğin kışın YÜKSEK EC tercih edilmelidir.

Bu pratik olarak şu demektir, bitki çok su tüketiyorsa düşük EC,
az su tüketiyorsa yüksek EC li besin eriyiği kullanılmalıdır.


besin eriyiğinin PH sı çok önemli bir faktördür . Besin elementlerinin alınabilirliği ile ilgilidir. PH ın ideal bölgesi 6 ile 6,5 arasıdır

Sevgili arkadaşlar bunu daha da iyi anlatabilmek ileride tekrar bahsedeceğiz

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön