View Single Post
Eski 21-03-2008, 19:20   #5
nil
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Istanbul Nişantaşı
Mesajlar: 104
Labada Yemekleri

Herkese Merhaba,

Bugün ilk kez labada yemeği yaptım ve daha önce hiç tatmadığım bu sebzeyi tamamen kendi uydurduğum bir tarife göre -doğaçlama- pişirdim, sonuç beklemediğim kadar güzel oldu. Bu uydurma yemeği arkadaşlarıma methetmek gafletinde bulununca övünmenin cezası gecikmedi tabii, tarifini yazmam gerekiyordu... O kadar zahmet edip yazdığım yazının sadece birkaç kişi tarafından okunması düşüncesi bir yana, bu yabani sebzenin ihmal edildiğini düşündüğümden, tarifi buraya da koyayım, meraklılar faydalansın istedim. Labada yaprakları çiğ iken hafif buruk ancak pişince güzel, mayhoş bir lezzetleri oluyor.

Yemeğin adına gelince; affınıza sığınarak adını 'Nil usulü labada' koydum çünkü tarifim tamamen doğaçlama bir çalışmanın ürünü ve böyle olunca aşçı istediği ismi koyabiliyor.

Malzemeler:

Bir demet labada (demetler iki elle rahatça kavranabilecek büyüklükte oluyor)
3 adet pırasanın yeşil yarısı
Bir küçük kepçe pilavlık bulgur
Bir küçük kepçe soya kıyması
Üç bardak et suyu
Bir küçük boy soğan
1 silme tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
İki yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Bir çimdik karabiber

Önce etli-yağlı kemikler tuzlu suda kaynatılarak et suyu yapılır, sıcakken bu sudan bir bardak kadar ayrılarak içine bulgur ve soya kıyması ıslatılır. Et suyu kaynarken de boş durulmaz, labadalar ayıklanıp yıkanır, sapları ve yaprakları çok küçük olmayacak şekilde ayrı ayrı doğranır, iki ayrı kaba alınır. Pırasaların yeşil sapları yarım santim eninde ince ince kıyılır. Soğan doğranır ve 1 çay bardağı kadar suda pişirilir. Soğanlar suyunu çekince zeytinyağı ilave edilir, labada sapları ile birlikte birkaç kez ateşte çevrilir. Saplar sararınca pırasalar eklenir, pırasalar sararıncaya dek hepsi birlikte ateşte karıştırılır. Ardından suyunu çekmiş olan bulgur-soya kıyması karışımı eklenir, üzerine de iki bardak et suyu eklenir. Salça ve pul biber de eklenerek karıştırılır. Karışım 10 dakika kaynatıldıktan sonra en üste labada yaprakları konur, tencerenin kapağı kapatılarak hafif ateşte demlenmeye bırakılır. Bulgurlar piştiğinde labada yemeğiniz servise hazır hale gelmiş demektir. Bu tariften oldukça koyu kıvamlı olmak üzere 4 tabak yemek çıkıyor, onu da söyleyeyim. Afiyet olsun

nil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön