Konu: Dendrobium
View Single Post
Eski 17-03-2008, 15:40   #25
Ent
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Merhaba,

Haftasonu bir adet çiçeği geçmiş Dendrobium edindim. Yetiştirme ipuçlarını toplamak için burasıyla beraber orkidelerle ilgili kaynak olarak kullandığım bir başka siteyi inceledim. Okuduklarımı paylaşmak isterim.

İki ana türe ayırmışlar Dendrobium'u. "Nobile" diye adlandırılan türün resimlerinden anladığım kadarıyla ortasında çan şeklinde daha büyük bir çıkıntı oluyor. "Non-nobile" olan ise benim Bauhaus'da gördüklerime benziyor. Bunların ortası daha düz.

Nobile olanlar için Kasım ortasından Şubat'a kadar (bulundukları ortam çok kuru değilse) su ve dolayısıyla gübre verilmemesi gerektiğiyle ilgili bir bilgi var. Ortam kuru ise de ayda bir su püskürterek nemlendirme ya da 8 haftada bir daldırma yöntemi ile komple sulama öneriliyor. Doğal yaşam alanları olan güneydoğu Asya'da kışlar serin ve kuru geçtiğinden çiçeklenme için bu susuz dönem özellikle faydalı olurmuş. Ancak ölecek kadar kurutmak ile ideal seviyede tutmak arasında ince bir çizgi bulunduğundan dikkat edilmesi gerekiyor. Bahar'a doğru sulama başlıyor ve azot ağırlıklı besleme. Çiçeklenme dönemine doğru ise tabii potasyum ağırlıklı besine geçiliyor. Besinler kutusunda belirtilenin yarısı ölçüde. Muson rejimine alışkın olduklarından yaz aylarında haftada iki kez sulama yapılıyor. (tabii burada her zaman söylenen, "ortamın kuruluğuna ve sıcaklığa göre sıklık değişebilir" uyarısını unutmayalım yine de) Bu cins, 8-25 derece aralığını seviyor. Kışın kapalı balkonda tutulmaları faydalı olabilir bu durumda.

Non-nobile olanlar ise ortalamada sıcağı birazcık daha fazla seviyor. Ancak yine de Phal'ler kadar değil. İdeal sıcaklık aralığı 10-28 derece. Bu cinsin, kışın yapraklarını döken alt türü de bulunuyormuş. Bunların doğal yaşam alanı Yeni Gine ve Avustralya olduğundan su ihtiyacı daha farklı. Kışın az da olsa su veriliyor. Bu dönemde aktif büyüme olmadığından, kullanılamayan besin kök yanmasına yol açmasın diye gübre verilmiyor. Bahar başlarken sulama biraz artıyor ve yaz aylarında haftada 1 sulama yapılıyor. Bahar ve yaz aylarında azot ağırlık besin, Eylül-Kasım arası çiçeklenme döneminde potasyum ağırlıklı besin veriliyor. Besinler yine kutusunda belirtilenin yarısı ölçüde.

Dendrobium, Phal kadar olmasa da ışığı seviyor ama doğrudan güneşe maruz kalmaması gerekiyor. Özellikle kış aylarında serin ama aydınlık bir poziyonda bulunması faydalı.

Bu bilgileri aldığım yer yabancı bir site olduğundan Türkiye için bazı farklılıklar olabilir. Kendim tercübe etmediğim için kefil olamıyorum. Mesela Sn. praecox Türkiye'ye özel olarak gübreleme dönemi için yaz ortasını veya sonunun doğru olacağını belirtti. Burada emin olmak için sormak istedim Sn. praecox, acaba gövde güçlenmesi için azot ağırlıklı besleme bahardan başlasa yanlış olur mu?

Teşekkürler.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön