View Single Post
Eski 17-03-2008, 08:18   #10
üzüm
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler.


Domates
İnşaat tuğlasından 2-3 sıra tepsi genişliğinde ayak yapıyorum (altdan kurutmaya yardımı olsun diye, taş zeminde olabilir). Bu ayağı en fazla güneş alan ve esintisi olan yere yapıyorum.

Eski fırının üst kapağını (ocak kapağını) tepsi olarak kullanıyorum. İçine beyaz örtü veya kağıt havlu yayıyorum.

Aynı boydaki domatesleri (kuruma zamanları aynı olsun diye) büyüklüklerine göre 2'ye-4'e kesip kabuk kısımları alta gelecek şekilde tepsiye diziyorum. Sofralık tuz serpiyorum.

Tepsinin üzerine sık dokumalı açık renk tül örtüyorum (sinek vs. için)

Tuğlalar kızdığı zaman tepsiyi tuğlaların üzerine yerleştiriyorum. Tuğlalar sıcaklıklarını yitirmeye başlayınca tepsiyi içeri alıyorum. Ertesi sabah tuğlalar ısınınca tekrar dışarıya çıkarıyorum. Üst kuruyunca ters çevirip, tuzlayıp kurutmaya devam ediyorum. 3-4 günde kurutabiliyorum. Kuruyan domatesleri bez torbalarda ve/veya içine 2-3 parça kaya tuzu attığım 1 lt. lik kavanozlarda saklıyorum.

Dolmalık ve acı biber
Sap ve tohum kısmını çıkarıp pamuklu ipe diziyorum. Güneşli ve özellikle rüzgarlı yere (sineklerden korumak için) asıyorum. (iki ağaç arasına çamaşır ipi gerip biber iplerini buraya bağlıyorum) Sabah çiğine maruz bırakmamak için gece içeriye alıyorum.

Bamya
İki ip hazırlıyorum. Kafa kısımlarını soyup, büyüklüklerine göre ipe diziyorum. Evin içinde sandalye arkasında veya dolap kulpuna asılı olarak, ip dolup kuruyuncaya kadar bekletiyorum.

Maydonoz, Nane, Kekik, Dereotu, Isırgan
Evin içinde nemi, ışığı az, sıcaklığı fazla olan odada kurutuyorum. Renk kararması yaptığından güneşte veya cam önünde kurutulmamalı. Yeşil otları yıkadıktan sonra bir süre, bir iki kere çevirerek sularının akması için süzgeçte bekletiyorum. Temiz bir bez üzerine yayıyorum. Bez nemlenince yenisi ile değiştiriyorum. Bezin nemlenmesi bitince günde 3-4 kez karıştırarak yayıyorum. Parmaklarımla ezince ufalanıyorsa kurumuş olduğuna kanaat getiriyorum. Maydonozu, dereotunu ufalamadan, diğerlerini ufalayıp kavanozda saklıyorum.

Bezelye
Evin içinde, bez üzerinde arasıra karıştırarak kurutdum.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön