View Single Post
Eski 17-03-2008, 00:23   #8
Yücel Özlem
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,115
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzum Mesajı Göster
Örneğin 20 lt. suya ne kadar kül ve zeytinyağı?
Efendim, bu bilgiler hafızamda çook eskiye ait. Umarım aklımda yanlış kalmamıştır. Aslında o dönemde pek ölçü kullanma alışkanlığı da yoktu. El yordamı, göz kararı. Yirmi litre suya iki su bardağı kadar elenmiş kül yeteceketir. Bu bir kez katılacak. zeytinyağı ise bir çay bardağı kadar konulacak. Bandırılan meyvaya eser miktada bulaşması yeterli olacaktır. İşlem sırasında her bandırmadan sonra suyun yüzündeki ve üzümlere bulaşan yağ takip edilerek gerektiğinde ilave yapılacak. (Üzüm tanelerinin parlaklığı size ip ucu verecektir)
Alıntı:
Zerdali kurutma yöntemi olarak dürtlemekden bahsetmişsiniz, anlayamadım. Tarif edebilir misiniz?
Bu sözcüğün "çizme" ile eş anlamlı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Çizmede meyve yatay veya dikey bir hareketle kesilirken. Daha olgun olan meyveler sivri bir bıçağın ucu sokularak kabuğu yaralanır. Kesme işlemi olgun meyvenin parçalanmasına sebep olabileceğinden ayrıntı sayılabilecek bir işlem farkı yaratılmış.

İşin aslı: meyvenin, bilhassa erik türlerinin ve bazı sert kabuklu kayısıların keskin bir bıçakla kabuklarının yaralanmasıdır. Çizik zeytinlerde görülen işlemin aynıdır.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön