View Single Post
Eski 16-03-2008, 18:55   #4
Yücel Özlem
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Alıntı:
Bu sene üzüm, zerdali ve incir de kurutmak istiyorum. Meşe veya ayçiçeği sapı külü ile kurutma yapıldığını duydum. Bu konuda bilgisi, deneyimi olan var mı?
üzüm, zerdali ve erik gibi meyveleri kurutma:

Yakınlarda, odun yakan pideci veya fırın varsa külü onlardan temin edebilirsiniz. Piyasada bulunan kuru üzümlerden sarı renkli olanlar genellikle bandırılarak kurutulmuştur. Bilhassa çekirdeksiz üzümler ve Besni üzümleri böyledir. Şimdilerde adına potasa denilen bir kimyasal kullanılıyor. Eskiden potasa yerine odun külü kullanılırdı.

Bandırma hızlı kurumayı sağlıyor. Böylece de renk değişiklği azalıyor.

Odun külü elendikten sonra suda eritilir. Küllü su tülbentten süzülür. hazırlanan küllü suya bir miktar zeytinyağı katıp karıştırılır. Meyveler elden geçirilir. Çürük veya yaralı arı yeniği vb. taneler ayıklanmış üzüm salkımları bir sepetle hazırlanan bandırma suyuna daldırılıp çıkarılır. Her sepet için daldırıp çıkarma 3-4 defa yapılmalıdır.

Erik zerdali gibi meyveleri de bandımayı deneyebilirsiniz.
Alıntı:
Zerdaliyi güneşte kurutdum, rengi kahverengiye döndü. Kompostosu güzel oldu ama çerez gibi yenemedi, suyunu tam kaybetmeden nasıl kurutabilirim?
Zerdalinin suyunu tam kaybetmesi gerekir bünyede kalan su saklamayı zorlaştırır. Çerez olarak tüketeceğiniz kuru zerdali için "kabartma/ kabartlama" denilen işlemi yapmalısınız. Yani nemlendirmelisiniz. Kuru zerdalilerinizi yıkadıktan sonra ılık bir yerde Hamur mayalandırır gibi bir gün bekletirseniz sonuçtan memnun kalacaksınız. Piyasada satılan kuru zerdaliler de pazara sürülürken genellikle kabartılmıştır. Üreticiden alındığında onlar da tıkır tıkır kurudur.

Zedalileriniz kükürtlemediğiniz sürece renk koyulaşması az veya çok olacaktır. Kükürtlenmiş zerdaliler de şu sapsarı olarak satılanlardır. Ancak meyvelerinizi farklı şekillerde kurutarak farklı tadlar elde edebilirsiniz. Oldukları gibi, yarma yaparak, çizmek, dürtlemek suretiyle, kurutacağınız meyvelerin her biri farklı tadlar verecektir. Tabii renkleri de farklı olacaktır.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön