View Single Post
Eski 23-04-2006, 22:18   #2
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Cestrum nocturnum -Melisa, Kolonya çiçeği,Parfüm Çalısı

Bu arada ben de melisa, parfüm çiçeği veya kolonya çalısı gibi isimler de verilen, muhtemelen en kuvvetli parfüme sahip bu kokulu çalı, cestrum nocturnum hakkında kısaca bilgi vereyim.

Cestrum nocturnum 3,5 - 4 m ye kadar boylanabilen, tropik veya subtropik bölgelerde yetişen herdem yeşil bir çalı. Hava sıcaklığı yeterli olmazsa yapraklarını döküyor. Çok açık yeşil tubuler çiçekleri var. çiçekler geceleri çok yoğun bir koku veriyor. Bitki aşırı rüzgara hassas. Birçok hibridi var.Hafif gölgeli ve korunaklı alanlarda daha başarılı sonuç veriyor. Tohumla, daldırma ile veya yeşil tepe çeliğiyle üretiliyor.

Bazı astım hastalarında ve allerjik bünyeli kişilerde aşırı, yoğun parfüm kokusunun tıkanmaya sebep olduğunu bizzat gördüm.Bitkinin görsel olarak hiçbir özelliği ve güzelliği yok, sadece geceleri verdiği koku yüzünden yetiştiriliyor.

Name:  Cestrum_Nocturnum.jpg
Views: 144860
Size:  55.3 KB

Çiçekli bir dalını keserseniz evde vazoda uzunca süre koku vermeye devam eder, yalnız suyuna biraz oksijenli su katın ki uzun dayansın.

Bu arada, bütün parçaları zehirli (dal, yaprak, çiçek vs.) Melisa da dendiği için tıbbi melisa ile kesinlikle karıştılmaması gerekiyor.

Bu durumda bitki çaylarını, bitkileri tüketirken ne kadar dikkatli ve bilgili olmamız gerektiği, kulaktan dolma bilgilere fazla itibar etmememiz gerektiği ortaya bir kez daha çıkıyor. Melisa çayı pek çok şeye iyi geliyormuş diye cestrum yapraklarını tüketmek çok riskli olur.

Bu arada cestrumların pek çok türü var. Aşağıda bizde de düzenlemelerde kullanılan iki türünü görmektesiniz.

Mor çiçekli cestrum (cestrum fasciculatum )

Name:  cestrum%20fasciculatum.jpg
Views: 99481
Size:  33.2 KB

kırmızı çiçekli cestrum (Cestrum elegans)

Name:  cestrumred.jpg
Views: 119957
Size:  27.5 KB


Düzenleyen malina : 26-04-2006 saat 00:26
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön