View Single Post
Eski 13-03-2008, 05:27   #3
E.F.E
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-03-2008
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 9
Mine Hanım,mesajınız için teşekkür ederim.Taze fasülye üretimi görünürde kâr getiren bir iş ancak işin iç boyutu öyle değil.

Sıcak bölgelerde (Antalya Fethiye Adana gibi) veya seralarda yetiştirilen taze fasülye hâllerde 1-1.5 ytl arası alıcı bulmakta.Lakin 10 dönüm ve üstü arazilerde bu alış fiyatı düşmektedir.Nedenine gelince, üretimi dönüm başına 150 kilo ile 200 kilo arasında değiştiği için hâlde komisyoncuların çoğu bu fiyatı uygulamaz.Yani özetle kilo alım fiyatı 75 kuruşa hatta 50 kuruşa dek düşer.

Ayrıca,şahsi fikrime göre, fasülye üretim esnasında üreticiyi yoran sayılı sebzelerdendir.
Nedenine gelince,sırığa asma-yaprak ayıklama-boy attırma-çiçeği sebzeye dönüştürme-farelerle ve haşereler ile mücadele-soba ihtiyacı-üretim esnasında en az 3 kez yapılan dip çapası-sık sık sulanması ve sulanma esnasında yapılan işlemleri-hasadın 1 hafta içerisinde toplama gerektirmesi nedeniyle üreticiyi çok yorar.
Özellikle çapalama sürecinde ve 1 haftalık (kılçıklanmaması için ideali budur) toplama sezonu içerisinde 10 dönüm ve üstü bir arazide en az 5 kişinin çalışmasını ister.

Bu nedenlerle ve ailemle geçmişteki tecrübelerimle fasülye üretiminin ciddi bir kâr getirmediği konusunda fikr-i sabitim...

E.F.E Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön