View Single Post
Eski 12-03-2008, 09:50   #323
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Mor salkım nasıl sarar?

Merhabalar Ali Bey,

Hanım çok sevdiği için, iki hafta önce Tekin Bey'le gittiğimiz fidanlıktan, iki adet de mor salkım aldım. Boyları 2 metreye yakın olduğundan arabama sığmayacaktı. Biz de gövdeleri 20-30'ar cm'lik parçalara böldük. Eve döndüğümde 4-5 saat kadar IBA'lı suda beklettikten sonra yine IBA toza batırıp ektim. Daha on gün dolmadan tomurcukları patladı ve sanki köklenmiş gibi de toprağa tutunmaya başladı.

İki ay kadar daha bekledikten sonra 3-4 tanesini birleştirip birbirlerinin etrafında dönen bir gövde yapayım diyorum. Salkımların açık arazide düz, sopa gibi birşey bulduklarında ise onun çevresine sarıldıklarını doğal olarak biliriz. İş şekillendirmeye gelince, bunun mekanizması ve fizyolojisi de gerekli oldu.

Sorularım şunlar;
1. Salkım neden sarıyor?
2. Çevresinde sopa olduğunu nasıl hissediyor ve boyutunu nasıl anlıyor?
3. Daha önce düz olan gövde, sopayı bulduğunda kendiliğinde sarabiliyor mu? Yoksa sadece yeni uzayan bölümler mi sarıyor?

Bu soruların yanıtları benim için önemli. Elimdeki parçaların çoğu düz. Her ne kadar gövdeleri yumuşak olduğu için telle kolay şekil verile bilse de, bir kaç gövde kaynaştırmak istendiğinde bu teller zorluk çıkarabilir. Gövdeleri birbirine sardırırken istediğim sarılmayı sağlamak için her aşamasına müdahale edip etmemem gerektiğini bilmem gerekiyor.

Şimdiden teşekkürler.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön