Konu: Zenfree
View Single Post
Eski 10-03-2008, 11:49   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Zenfree

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Karanfillerle ilgili bilgi ararken üye olmaya karar verdim. Daha önce de google aramalarımda arapsabunlu ilaç, Afrika menekşesi ve mum çiçeği ile ilgili başlıkları okumuştum. Mart 2007’de üye oldum.

Genellikle bir konuyu araştırırken forum sayfalarına rastladığımda okumadan kapatırım. Yanıp sönen reklamlar, tuhaf avatarlar itici gelir. Konuyla ilgili yazılanları özensiz bulurum. Konunun başlığıyla ilgisiz şeyler yazılır. Kişilerin bir birlerine hitapları ulusal kanallarımızdaki sabah programlarını aratmaz. Daha da önemlisi kullanılan Türkçe rahatsız eder. Ağaçlar.net’e geldiğimde içeriğine, seviyesine ve düzenine hayran oldum. Konuların uzmanları tarafından yanıtlanması forumu bilgi denizi haline getirmişti. Bazı başlıklardan kitap bile derlenebilir diye düşündüm.

Burada neler öğrendiniz?

Forumdaki başlıkların hepsini diyebilirim. Öğrenmeye de devam ediyorum. Çelik ve şaşırtma ( bizim köyde şişirme derler) kelimelerini ilk burada duydum. Oysa şimdi havai köklendirme yapmayı planlıyorum. 10 ayda nerden nereye gelmişim.

Tohumlarımı çimlendirme için geldiğim forumda haftalarca bonsai sayfalarından çıkamadım. Bonsai ile ilgili bilgi sahibi oldum.

Bir de fidanlıktaki satıclara hiçbir şey sormamak gerektiğini öğrendim. J Bir gün satın aldığım çiçeğe nasıl bir bakım uygulayacağımı sorduğumda aldığım cevap şu olmuştu :“ Sulayacaksın abla.”

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Hangi başlığın nerede olduğunu öğrenmiş olabilirler.)

Sizi tanıyalım

1966 Mudurnu doğumluyum. Gazetecilik Halkla İlişkiler mezunuyum. Devlet memuru olarak çalışıyorum. Evliyim ve bir kızım var.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Akşamları ve hafta sonları, kendime ayırdığım zamanları bitkilerle geçirmeyi seviyorum. Bazen zamansızlıktan ihmal ettiğim de oluyor ne yazık ki.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Bitki veritabanı mutlaka olmalı diye düşünüyorum. Ağaçlar.org’ daki çalışmaları heyecanla bekliyorum.

Bunun dışında kısa videoların yüklenip izlenebileceği, fotograf galerisine benzer bir bölümün olması gerektiğini düşünüyorum. Üyeler çalışmalarını video aracılığı ile paylaşabilseler ne güzel olurdu.

Bazı başlıklarda çok geniş içerik olduğundan yazılanlar iç içe giriyor. Bu olmasa idi iyi olurdu diyorum. Örneğin kaktüsler ve sukulentler başlığı.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Üye olup burada bulunan herkes bitkilerle ilgili bir şeyler yapıyor olmalı. Bu deneyimlerini –olumlu ya da olumsuz- mutlaka ilgili başlıklara yazmalılar. Başarılı olmayan çalışmaları takip etmemiz, en az başarılı çalışmaları takip etmek kadar önemli. Hataları tekrarlamamış oluruz.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Ağaçları seyretmeyi çok seviyorum. Belli yerlerde ağaçlarım vardır. Onlara isim veririm. Özellikle çam ağaçları benim çocukluğum demek. Nisan ortalarında erguvanları beklemeye başlarım. Çevremdeki erguvanların yerlerini bilirim. Hep takip ederim. Yerlere dökülen eflatun çiçekler beni büyüler.

Bitkiler bende hayret uyandırıyorlar. Onların varoluşlarını izlemek bilinç düzeyimi artırıyor. Mevsimi geldiğinde topraktan çıkmaları, büyümeleri, çiçeklenmeleri, meyve vermeleri, solmaları; yaşamı algılamama, sorgulamama, kabulenmeme yardımcı oluyor.” Sabır” sözcüğünün anlamını kavrıyorum.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Mine Hanım’ın acı biberli ilaç tarifini yanlış anlayıp, haşladığım biberleri parçalayıcıdan geçirdiğimde küçük çaplı bir zehirlenme yaşadım. Ellerim, yüzüm gözlerim öyle bir yandı ki, acısı hala aklımda. J

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Henüz planlarımda olmasa bile düşüncelerimde oldu.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

Evet. Toplantılardan çok keyif alıyorum. Ekrana yazdıklarıyla tanıdığınız arkadaşlarınızı karşınızda görmek çok güzel. Hiç yabancılık çekmeden sohbetlerin başlaması ve üyelerin kaynaşması bence forumun bir başarısı. Burada çok şey paylaşıyoruz. Bu da doğal olarak toplantılara yansıyor.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

Nejat Ebcioğlu’nun kitaplarından yararlanıyorum. Şifalı Otlar ve Güzellik Otları olmak üzere iki cilt Maurice Messegue’ nin kitapaları var. Türkçe çok fazla kitap yok ne yazık ki.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Babamı örnek aldığımı söyleyebilirim. Uzağa gitmeye gerek yok , yaşam tarzıyla Todor’ u örnek gösterebilirim.

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Üye olduğum başka forum yok. Sanırım bir foruma yazılan bir linki görmek için üye olmuştum. Fotokritik ve vikipediye üyeyim.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Bitkilerle ilgili mesleki eğitimim yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin açtığı bahçıvanlık kurslarına katılmak isterdim ama zamanım yok. Hafta sonları bu tür bir çalışma olsa katılırım.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Bilgisayar başında olduğumda hep açık. Uygun zamanlarda yeni mesajları izliyorum. Diğer okumalar ve aramalar için sanırım haftada 2-3 saat ayırıyorum.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Okumayı, tiyatro ve sinemayı severim.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Bu soruyu okuduğumda, Sevgili Hfz’in İzmir’den gönderdiği fulü aldığımda ne kadar sevindiğimi hatırladım. Yani şöyle anlatayım; bilgisayarın tuşlarına basıyorsunuz, sonra size bir çiçek geliyor. Hokus pokus gibi bir şey. Daha sonra da paylaşımlarımız oldu. Hala da oluyor. Bu ara da herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Özellikle toplantılardaki tohum alışverişlerinde kendimi bayram çocuğu gibi hissediyorum.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

Güler Hanım’a bayılıyorum. Çok sevgi dolu.

Samimiyetle katılımcı olan hemen her üyeden olumlu etkilediğimi söyleyebilirim. Zaten diğerleri forumun kuralları gereği eleniyor.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Hayır.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Evet tabi ki.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Kesinlikle yeterli değil. RTÜK varken, bu tür konulara eğilen ciddi programlar yapılabileceğini düşünmüyorum.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Dillere destan piknik kültürümüz düşünülürse, biraz dikkatle yapılması gerekir diye düşünüyorum. Amacından sapmadığı sürece çok güzel.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz; ağaç, çiçek, kitap, şarkı, müzik grubu/müzik sanatçısı, ressam, şair, film, web sitesi.
Ağaç: Çam ağacı


Çiçek: Yok
Kitap: Karamazof Kardeşler
Müzik Parçası: Mozart 25. Senfoni
Müzik Sanatçısı: Yok
Ressam: Yalçın GÖKÇEBAĞ
Şair: Nazım Hikmet RAN
Film: Çingeneler Zamanı
Web Sitesi: Agaclar.org

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön