View Single Post
Eski 09-03-2008, 10:43   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Adab-ı umumiyeye mugayır görülen bazı yemek adları:))

hassoman (....Ya, feministler bu yemek adlarına konan bazı adları ne diye eleştirmezler anlamadım. Neymiş Dilber dudağı, Hanım göbeği, Kadın budu -hiç olmazsa kadın baseni denseymiş ya- Ayşe kadın fasulye gibi…) 6.2.2008

Efendim,
6.2.2008 günü saat 13.02’de Tuzda Ayva Tatlısı reçetesini yazarken bir ara yukarıda alıntıda görüldüğü gibi bazı yemek adlarına feministlerin neden eleştirmediğini yazmıştım.

Hiç ummadığım bir yerden ses geldi. Benim bu yazımdan sonra (rastlantıya bakın) Samanyolu TV’de canlı olarak yayınlanan yemek programı Yeşil Elma’da (4 Mart 2008) programında ses getirdi ve çok tepki gördü.

Program Sunucusu aşçı Oktay Usta: “Kadını kötü anlamda çağrıştıran yemek isimlerini farklı isimlerle yorumladık. Ahlaki olarak uygun bulmadığımız için kadınbudu köfteyi pirinçli köfte, dilberdudağını da ay tatlısı yaptık” demiş.

Gelen tepkiler üzerine Program Yapımcısı Filiz Aydoğan, yemek ve tatlı isimlerinde kadın uzuvlarının kullanılmasının bir kadın olarak kendisini rahatsız ettiğini belirterek şu açıklamayı yapmış:
: “Niye ‘Erkekbudu’ değil de, ‘Kadınbudu’? Mutlaka bu tarihten gelen bir şey ama anayasa kuralı değil, değişmez diye bir kaide yok. Kadın hakları diye bir şey varsa bizim ekip de kadınlardan oluşuyor. Türkçe’nin güzel konuşulması ve doğru kullanılması adına bu tip argo kelimelerinin çok duyulmasının ve ekranlardan seyircilerle paylaşılmasını tasvip etmiyoruz. Muhafazakâr olmamızdan kaynaklanan bir durum değil. Tamamen güzel Türkçe konuşma hassasiyetinden kaynaklanıyor.”

Name:  yesil-elma.jpg
Views: 5420
Size:  23.6 KB

Yeşil Elma ekibinden agaclar.net üyesi kimse var mı bilmiyorum ama bunu sizinle paylaşayım istedim…


Düzenleyen hassoman : 11-03-2008 saat 14:39
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön