View Single Post
Eski 08-03-2008, 14:55   #1
MSaygin
Ağaç Dostu.
 
MSaygin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1,794
Hindistancevizi torfu / Cocopeat

merhaba,

Saksı harçlarım için ısrarla önerilen Hindistancevizi kabuklarını ararken, o üründen Türkiye'de bulunmadığını ama farklı firmaların Hindistancevizi torfu getirdiklerini öğrenmiştim.Bir kaç ay önce de 25 tane sipariş ettim bu torflardan.
Sıkıştırılmış bloklar halinde geliyor bu ürün, daha sonra siz suyla şişirip kullanıyorsunuz.Yapılan tanıtımlarda artık spaghum torfunun kullanımının azaldığına, bu ürünün onun yerine alacağına dair, biraz da ticari söylemler var

Blok halinde gelen ürün şu şekilde;

Name:  hctorf1.jpg
Views: 20757
Size:  28.4 KB

Bu bloğun suya ıslanması gerekiyor, ben sıkıştırma yönünde keserle vurarak önce biraz ufalıyorum ki suyu her yer eşit çekebilsin diye.Büyükçe bir kovada her bir bloğa 30-40 litre kadar su çektirilmesi gerekiyor.Ben 35lt. su koyuyorum kovaya.

Name:  hctorf2.jpg
Views: 19786
Size:  29.3 KB

Ürünün su dolu kovada en az 4 saat bekleneilmesi önerildi ama ben akşam üstü yapıp tüm gece bekletiyorum.

Name:  hctorf3.jpg
Views: 20130
Size:  40.5 KB

Etesi gün yere büyükçe bir naylon serip üzerine bu çamur şeklinde harcı döküp biraz havalandırıyorum.Kovadan torfu alırken halen tüm suyu emememiş oluyor, fazla suyu avcumda sıkıp öyle naylona atıyorum torfu.Daha az su koyduğum zaman bazı kısımlar kuru kalabiliyor, özellikle iç kısımlarda.O yüzden suyu biraz fazla koyup, fazlasını sıkmak daha doğru geliyor bana.Zaten sıkılan su toplamda bir kaç litreyi geçmiyor.Biraz havalanan torf kullanıma hazır hale geliyor.
Bu şekilde çuvala kaldırınca 6 ay kadar özelliğini koruduğunu söyledi satıcı.Ben 6 ay değil ama 3 ay bekletip kullandım, halen de gayet iyi durumda.Benim korkum hafif nemli şekilde çuvala koyup da bekletince küflenme olma ihtimali olmasıydı.Olmayacağını söylediler, gerçekten de öyle bir sıkıntı meydana gelmedi.
Name:  hctorf4.jpg
Views: 24046
Size:  53.5 KB

Kuruyup çuvallanan torf yaklaşık olarak 50kglık bir gübre çuvalı hacmine ulaşıyor.Yanlış anlaşılmasın, 50kg olmuyor ama o çuvalin hacmini dolduruyor.

Test

Geçtiğimiz dönem marul tohumlarıyla bir deneme yaptım.

10 tohumu sadece hindistan cevizi torfuna,
10 tohumu sadece spaghnum torfuna
10 tohumu da %50-50 spaghnum torfu ve perlit karışımına ektim.

İlk olarak açık ara farkla hindistancevizi torfu içindeki tohumlar çimlendi.4 tanesi çıktıktan sonra ancak diğer ortamlardaki tohumlar üç verdi.İçimden "Hah, süper malzemeymiş" diye düşündüm başta ama kısa süre sonra diğer ortamlardaki tohumlarda aynı boya gelip eşitlendiler.Fideleri şaşırtma zamanı geldiğinde her iki torftaki tohumlar aynı büyüklükte idi, torf-perlit karışımındaki fideler ise biraz daha büyükçelerdi.

10'ar tohum böyle bir test için çok sağlıklı bir sonuç verir mi bilemem ama kabaca bir fikir verdi.

Kullanımda normal torftan farkı olmadığını gördüğüm hindistancevizi torfunun avantajı fiyatı.Kaliteli bir spaghnum torfunun fiyatı 15ytl seviyesindeyken, oldukça yakın miktarda torf haline gelen bu blokların maliyeti 5ytl civarı idi.
Hacim farkını göze alınca, hemen hemen yarı yarıya bir fiyata geliyor.

Ayrıca taşıması da kolay.

Ben tohum çimlendirme, çelik köklendirme ve saksı harç topraklarını gevşetmek için kullanıyorum.
Gözlemlediğim kadarıyla, torftan çok daha uzun süre su tutup nemli kalabiliyor.Ancak sulamayı takip etmezseniz ve torfu kurutursanız, saksı üzerinde kabuk gibi sertleşiyor.Ara sıra çapalamalı ve sulamasını kontrol etmelisiniz.

Bu torfu kullanan diğer üyelerimiz de tecrübelerini paylaşırlarsa ya da satan firmalar daha detaylı teknik bilgi verebilirlerse memnun olurum.

Selamlar,

MSaygin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön