View Single Post
Eski 07-03-2008, 08:28   #35
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Sayın Berduray,

Bonsai forumundaki sorunuzu gördükten sonra buraya yazayım dedim. Öncellikle Benim esas ilgi alanım değil. Sadece kendi tecrübemi paylaşmak istedim. Bilginize.

Geçen yıl babamın vefatinden sonra evi boşaltırken onun kauçuğunnu bırakmak da istemedim. Ama 2 m boyuyla da Ankara'dan İstanbul'a getirmem de mümkün değildi.

Mecburen üsten 40-50 cm'lik bir bölümünü kesip aldığım diğer bitkilerden birinin saksısına gömdüm. İstanbul'a geldiğimizde alt yapraklar kestikten sonra su içerisinde köklenmeye aldım. O zamanlar elimde IBA olmadığı için suya bir miktarda aspirin ekledim. İlk yaptığım hata, dışarıda güneşte ve şeffaf bir vazo kullanmaktı. Köklenmek yerine dibi mantarlanmaya başladı. Bu bölgeyi kesip, ışık geçirmeyen bir vazoda evin içinde daha loş bir ortamda tekrar denedim. 1 ay sonunda oldukça iyi köklenme olmuştu. Saksıya aldım. Bir ay kadar içeride tuttuktan sonra balkona aldım. Bir anda tekrar canlandı yep yeni yapraklar çıkardı.

Tepeden çeliği ilk aldığımda Mayıs ayıydı. İkinci vazoya geçirdiğimde ise Haziran olmuştu. Çeliği kestiğim yerde gövde yeşildi. Sizinki gibi kahverengi ve odunsulaşmamıştı. Bu fark ettirebilir. Ev bitkileri ile ilgilenen arakdaşlar size daha iyi bilgi verebilir.

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön