View Single Post
Eski 06-03-2008, 12:18   #10
E.F.E
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-03-2008
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 9
Hint İnciri

Hint İnciri yurdumuzda ağırlıklı olarak Muğla'nın Köyceğiz ilçesinden başlayıp Hatay'a dek uzanan bir sahil bölgesinde yayılma gösterir.Bu bölgelerden ayrı olarak Kıyı Ege bölümünde de nadir olsada yetiştiği görülür.

Bu kaktüs türü,yurdumuzda Hint İnciri,Amerikan İnciri,Avustralya İnciri,Mısır İnciri,Kaktüs Meyvesi gibi isimlerle anılır.

Anavatanı,çocukken okuduğum ansiklopedide yanlış hatırlamıyorsam Avustralya olarak geçmekteydi.

Kaktüsün üremesi yaprakları,kolları aracılığıyla olmaktadır.

Yılın her mevsimi kesilen veya gövden kopan kollar, 20-30 cm derinliğinde kolun şekline göre açılan bir çukura dikilerek üretimi sağlanabilir.Ancak en uygun köklendirme dönemi ekimin onbeşi ile mart arası dönemdir.

Dikimi esnasında gövdenin yarısının dışarda kalması gerekmektedir.Dikildikten sonra ilk bir ay haftada iki veya üç gün 1 lt su verilerek bitkinin kök salması sağlanır.Ayrıca bir ot yığının üstüne atılıp, gene gövdenin yarısı ot yığını içinde kalcak şekilde de sulanarak kök salabilir.

Kaktüsün meyve vermesi,gerekli gübreleme ve sulama işlemlerine rağmen yaşıyla alakalıdır.İlk meyvesini genellikle 4 yaşından sonra veren Hint İnciri gerçek anlamda 7-8 yaşından ilk ciddi meyvesini verir.

Meyvelerinin oluşumu ise hayli ilginçtir.
Yapraklarının uç kısmında açan dikenli çiçekler 20-25 gün içerisinde kapanarak meyveye dönmekte ve 3-4 ay içerisinde olgun bir meyveye dönüşmektedir.Ancak bu olgunlaşma süresinin uzunluğu da kaktüsün yaşına bağlıdır.Örneğin 15 yaş ve üstü bir Hint İncirinin meyvesi iki buçuk üç ayda oluşur ve bu meyveler,bölgenin ikliminin de etkisiyle, mayıs ayından kasımın ortalarına dek devam eder.

Meyvelerin olgunlaştığının işareti ise, koyu ateş kırmızısı hale bürünmesinden anlaşılır.Bu renge gelmiş olan meyve en tatlı haline ulaşır.
Kaktüsün meyvesi sırasıyla yeşil,sarı,kırmızı ve en son koyu kırmızı renklere bürünür.

Gerek meyveleri gerekse yapraklarında kılcal dikenler bulunan Hint İnciri,vücutta değdiği yerde şiddetli kaşıntı yapar.Bu kaşıntı 4 güne dek sürer.Bu nedenle kaktüsün meyvelerinin sert ve kalın bir eldivenle toplanması zorunludur.

Kaktüsün meyveleri,bir çatal ve bıçak yardımıyla üst kısmı soyularak yenir.
Bu meyveler, şekere,sindirim sorunlarına,tansiyon ve kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.

Not : Eğer unutmazsam,gerek ekimi gerek yetişkin hali ile ilgili fotoğrafları çekip bu başlık altında yayınlayacağım.

Bu bitki,meyve ağaçları bölümüne açılmış ancak asıl olarak kaktüs bölümüne açılması gerektiğini düşündüğüm için,bir yetiştirici olarak yazma deneyimlerimi aktarma ihtiyacı duydum.Umarım yanlış bir şey yapmamışımdır.

E.F.E Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön