View Single Post
Eski 05-03-2008, 14:10   #13
izzeterisen
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Limonda kabuklu bit mücadelesi

Sn. beonedge,
limonunuzun meyvelerindeki ve yapraklarında bulunan nokta şeklindeki zararlılar Kabuklu bitlerdir.

Mücadelesi açık alanda yetiştiricilikte Şubat ayında + Mayıs sonu-Haziran başında + kontrol edilmek suretiyle de yazın ilerleyen zamanlarında (Narenciye yetiştirilen bölgeler için geçerli) yazlık yağlarla (örneğin Opron ile) ilaçlama şeklindedir. Zararlının biyolojisinin takibi suretiyle mücadelenin yapılması gerekir.

Bir toğlu iğne ile zararlının kabuğunu kaldırıp ve yüksek büyütmeli bir mercekle bakarsanız canlı olup olmadığını anlarsınız. Canlı ise içide canlı olduğunu hemen anlarsınız. Canlı değilse kuru kabuk şeklindedir.

Zararlı yumurta döneminde ise kabuğun altında yumurtalarını görmek mümkündür. Bu ilk olarak turunçgil yetiştirilen yerlerde mayıs sonu- haziran başı zamanlarında görülmesi gerekir. En basit şekliyle bulgur gibi dağılan açık renkli yumurtaları görmeniz gerekir. Bunu gördükten bir süre sonra bu yumurtalardan hareketli larvalar çıkar.
Bu çıkış zamanın ise şöyle tespit edersiniz :
Yine kabuğu kaldırdığınız zaman hareketli larvaları görürsünüz. Kabul altından çıkan ne varsa beyaz bir kağıdın üzerine döker mercekle bakarsınız. Bu andan itibaren ilaçlama zamanıdır. Ama şubat ayında yani en soğuk devrede bu larvalar görülmez. Bir ilaçlamadan sonra larvaların bitkinin taze organlarında yerleşerek kabuk bağladıklarını görebilirsiniz. yeniden yumurtadan larva çıkışı tespit ettiğiniz taktirde ilaçlamayı tekrarlarsınız.

Ayrıca ağacınızı havalanacak ve güneş alacak şekilde budayın, kuytu sakin yerlerde barındırmayın, dengeli besleyin, aşırı sulamayın
kolay gelsin.


Düzenleyen Mine Pakkaner : 09-03-2008 saat 21:46
izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön