View Single Post
Eski 05-03-2008, 12:46   #21
zeynepga
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-08-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5
Anadolu Karaçamının latince isminde değişiklik var!

Pinus nigra Arn. subsp. nigra var. caramanica (anadolu karaçamı)

Türkiyenin Karaman bölgesinden toplanan tohumlar varyasyonların tanımlana bilmesi için Fransa Malmaison da yetiştirildi. C4 katogorisine girmedi.
P. nigra J.F. arn. subsp. pallasiana Holmboe ( synp. Nigra var. palasiana Aschers. Graebn.) olarak Türkiye florasından listelenen, Crimean olarak adlandırılan karaçam, Türkiye’den gelen materyalde farklılıklar gösterdi ortalamadan daha uzun ömürlü ve daha büyük, kozalakları soluk sarı renkte bulundu.
Yayın olarak ayırt edici karakter özellikleri , ekolojik farklılıklar **** kısmen çevresel değişiklikler karakter özellikleri açısından ne Türk ne de crimean populasyonun (batı akdenizdeki p. Nigra subsp. salzmannii francodan farklı) önemli anlamlı fark göstermediği tespit edilmiştir.
Var. caramanica Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan’da meydana geldiği ve diğer nigranın alt tür varyasyonlarına göre populasyonların ayırt etmede temel yöntemin kozalakların sıklıkla oluşumları ve olgunluk dönemlerinde daha sarı oldukları; var nigra **** var palasiana ikisinden birine benzer bir çok bireyin güvenilir olmadığı bulundu.
Son yayınlanan Flora of Turkey de anadolu karaçamı palasiana olarak verilmiyor, caramanica olarak veriliyor ve Türkiyede yaygın türün bu olduğu belirtiliyor.

zeynepga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön