View Single Post
Eski 13-04-2006, 22:59   #2
bonsaisever
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Sanırım senin bahsettiğin urmu dut'u

Yaz aylarının gelmesiyle sıvıya olan ihtiyacımızda arttı. Yıllarca misafirlerine ayran ikram eden Gaziantepliler, son yıllarda dut şerbetini eklemişler bu geleneğe.

Bu gelenek o kadar genişlemiş ki kentte, her köşe başında bu işi yapan tablacılarla karşılaşıyorsunuz. Kimi zaman bir köşe başında, kimi zaman bir han gölgesinde içtikleri dut şerbeti serinletiyor, insanları.

Gaziantep'te senelerden beri köylerden topladığı urmu dutları, süzgeçten geçirip, sıcaktan bunalanlara cüzi bir fiyatla satan Abdullah Bozan (48), son yıllarda antibiyotik özelliği taşıdığı için urmu dutun pekmez ve reçeline de talebin arttığını söylüyor.

Urmu dutun sağlık açısından faydasının bununla da kalmadığını aktaran Bozan, başta boğaz iltihapları olmak üzere, tansiyon ve şeker hastalıklarına iyi geldiğine dikkat çekiyor.

Bu meyveden yapılan reçel ve pekmezin, kayısı ve vişneye oranla daha uzun ömürlü olduğunu anlatan Bozan, bu özelliğinden ötürü urmu dut reçel ve pekmezinin daha çok tercih edildiğini ifade ediyor.

Urmu dutun, Antep yöresine has bir meyve olduğunu bildiren Bozan, diğer yörelerde tanınmamasını, etkili bir reklam çalışmasının olmayışına bağlıyor. Hazırladığı dut suyu, pekmez ve reçelleri dükkanında satışa sunan Abdullah Bozan, üretimi çok zahmetli olduğu için, dut pekmezini pahalıya satmak zorunda kaldığını belirtiyor.

Gaziantep'te,10 yıldır dut şerbeti satışı yapıldığı bilgisini veren Bozan, kendisinin bu işte 4 yıllık mazisi bulunduğunu, reçel ve pekmez üretmeye ise geçen yıl başladığını anlatıyor. Belirli bir ekim alanı olmayan dut ağaçları daha çok tarla başlarında seyrek olarak bulunuyor. Gelecek yıllarda, etkili bir reklamla urmu dutun sanayiye kazandırılması gerektiği görüşünü savunan Bozan, bu meyvenin suyunun diğerlerine göre daha lezzetli olduğunu kaydediyor.

Olgunlaşmış urmu dutlar önce toplanıyor. Toplanan siyah renkli dut meyveleri süzgeçten geçirilerek konstantre hale getiriliyor. Elde edilen dut nektarına biraz şeker, dayanıklı kalması içinde limon tozu ekleniyor. Daha sonra soğuk suyla sulandırılıyor. Şerbet, ısınmaması için büyük termoslara koyularak, dükkanlarda, köşe başlarında seyyar arabalarda vatandaşlara bardağı 500 bin liradan satılıyor.

Reçeli 7 milyon 500 bin liradan satılan urmu dutun pekmezi ise 10 milyona alıcı buluyor. Ağaçta meyveleri tek tek toplamanın meşakkatli olması bu meyvenin sanayi üretimine girmesini engelliyor.

17 yıldan beri birlikte urmu dut suyu satarak Gazianteplileri serinleten satıcılardan biri olan Özer Özdemir, asker dönüşü başladığı urmu dut suyu satıcılığını her yaz yaptığını söylüyor.

Gaziantep Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Yusuf Zeynal, urmu dut satıcılarının sağlık açısından iddia ettiği gibi, boğaz iltihaplarına tedavisinde etkili olduğunu açıklıyor. Doç Dr Zeynal, urmu dutun sağlık açısından bir çok faydası bulunduğunu belirtirek, "Özellikle urmu dut pekmezi bezle boğaza sarıldığında, şişkinliği giderir. Yine, bir kaşık urmu dut pekmezi yutulursa ,boğazdaki tahriş olan bölgeler hızla iyileşir."diye konuşuyor.

Urmu dutun, gelişme çağındaki çocuklar içinde önemli olduğuna dikkat çeken Zeynal, urmu pekmezinin devamlı yenmesi halinde A vitamini eksikliğini giderdiğini söyledi

http://www.e-adiyaman.com/news/127/A...7b4705fdbab40b

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön