View Single Post
Eski 23-02-2008, 02:04   #50
bitkiavcısı
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2007
Şehir: İstanbul, Balıkesir
Mesajlar: 87
Hypericum perforatum L. (sarı kantaron)

Hypericum perforatum L. Türkçe'de sarı kantaron, binbirdelikotu olarak bilinir. Ticarette dökme çiçek, demet, tablet ve yağ şeklinde bulunur ve dünyada daSt. John's Wort olarak bilinmektedir. Tedavide sadece bu tür kullanılır.

Yağı harici yara ve yanıklarda oldukça olumlu sonuç vermektedir. Çiçek açma zamanında, özellikle tomurcuklanma aşamasında etken madde bakımından zengindir. Bu zamanda hasat edilen çiçekler saplarıyla birlikte demet yapılıp bağlanır ve gölgede asılarak kurutulur.

Ancak bazı hususlara da burada değinmek de fayda var. Sarı kantaron (Hypericum perforatum) bitkisi yara-yanık iyileştirici ve antidepresan özellikleriyle fitotarapide (bitkilerle tedavi) güvenle kullanılabilecek bir bitkidir. Yara iyileştirici -dahili yaralar da dahil- ve antidepresan etkilerin etkinliği ve güvenirliği bilimsel olarak WHO, ESCOP ve Comission E gibi bu alanda söz sahibi otoritelerce, onaylanmıştır. Hali hazırda da St. Johns Wort ticari ismiyle sunulmuş preparatları da piyasada mevcuttur.

Bitkinin kanser tedavisinde kullanılabilirliliğiyle ilgili etraflı araştırmalar yapılmaktadır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü de bu araştırmaları yürüten kuruluşlardan bir tansedidir. Bitkinin antikanser özelliği netlik kazanmamıştır. Ancak tedaviyi destekleyici olarak kullanılabileceğini de belirtmek isterim.

Açık tenli kişilerde melaninin yetersiz salgılanması nedeniyle, fotosenbiliteye (ışığa karşı hassasiyet) sebep olmaktadır. Bu sebeple açık tenlilerin gündüz saatlerinde almaları tavsiye edilmez.

Eklenen Resimler
  
bitkiavcısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön