View Single Post
Eski 22-02-2008, 12:02   #1
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Tuzda Ayva Tatlısı!

Ayva artık yavaş yavaş tezgahlardan elini ayağını çekmek üzere. Mutfakla arası barışık olanlar ayvayla marmelatlarını, reçellerini yaptılar bile. Zaman zaman sofralarını kaymaklı ayva tatlısı ile şenlendirdiler, kalorisine aldırmadan kendilerini şımarttılar.
Değişik tatlardan hoşlananlar, yaşamı çeşitlendirmenin bir yolu da mutfaktan geçer diye inananlardansanız, büyük maceraları riskli buluyor, küçük maceralar yaşamayı zararsız görüyorsanız gelin şu tatlıyı bir deneyin. Denemeye değmez diyenler de hiç olmazsa bu reçeteyi okumak -umarım- keyif versin...

Efendim,
- 4 adet orta boydan küçükce (ne demekse) sert, zedelenmemiş ayva...
- Şöyle 300-400 gr kadar ince turşu tuzu... (Haydi hayırlısı dediğinizi duyar gibiyim)
- 2 adet yumurtanın sadece akı...
- Tarçınlı, karanfilli koyu şerbet ...Hanım göbeği şurubundan koyuca.. (Ya, feministler bu yemek adlarına konan bazı adları ne diye eleştirmezler anlamadım. Neymiş Dilber dudağı, Hanım göbeği, Kadın budu -hiç olmazsa kadın baseni denseymiş ya- Ayşe kadın fasulya gibi…)
- Az biraz Kaymak!..

Önce ağdalı şurubu hazırlayın. Soğumaya bırakın.
Sonra ayvaları hazırlıyoruz. Saplarını koparmıyoruz. (Sapı koptuğu için ayvanın eti görünüyorsa o ayvayı kullanmayın. Ama başka ayvanız yoksa, oraya minnacık bir folyo yapıştırıverin gitsin)
Tepsinin altına folyo serin… (yoksa tepsiyi temizlerken zorluk çekebilirsiniz)
Turşu tuzunu bir kaba koyup yumurta aklarını ekleyin. Alçı kıvamında oluncaya kadar karıştırın. Çok koyu ise, azar azar su ekleyebilirsiniz… Bu karışımı ayvaların üzerini tamamen örtecek şekilde sıvayın… Harcı, bir iki yerinden ayvaları zedelemeyecek şekilde delin… (Bir kalemle olabilir)
Folyolu tepsiye dizin.. .
Önceden 200 dercede ısıttığınız fırına tepsiyi sürün.
Sonra fırından çıkarın. Sertleşmiş olan harcı dikkatlice kırın. Ayvaları harçtan kurtarın. Servis tabaklarına koyun. Üzerine ağdalı şerbeti döküp, kaymakla servis yaoın. Hadi gelin kaymakların üzerine birer tane de vişne reçelinden aldığınız taneleri koyun…

Tepsinizde harç kalıntısı varsa su koyarak kabarmasını sağlayın.
Bu reçeteyi armut ve elma gibi meyvalara uygulamanızda mahsur yok. Ha bir de alabalık da yapabilirsiniz. Somon, levrek de mesela... Bir yemek sitesinde var tarifi. Balığın sadece karnı temizleniyor. Kafası kuyruğu çıkarılmıyor. Ve balık tuzlu harcın içine konurken tuz girmesin diye karnı iyice kapatılıyor. E, yani şimdi balığın üzerine şerbet ve kaymak konulmayacak sakın ha demenin alemi var mı...

Eh, işte size bir reçete içinde iki ayrı tarif.. Daha ne olsun...

NOT: Bu tatlıyı beğenirseniz benden, beğenmezseniz siz kendinizden bilin
Yine de afiyet olsun…

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön